In ultimii 5 ani exporturile Uniunii europene s-au majorat- cu 45 la suta ca volum si cu 95 la suta ca valoare- iar previziunile arata ca exista conditii ca ele sa creasca in continuare.

Cotele de lapte au fost introduse pentru prima oara in 1984 cand productia tarilor Uniunii europene depasea cu mult nevoile de consum.

Regimul cotelor viza eliminarea surplusului de lapte si orientarea sectorului catre piata.

Ulterior, in 2oo3 s-a stabilit un termen limita pentru eliminarea acestor cote pentru a permite producatorilor sa raspunda intr-un mod flexibil cererii tot mai mari de lapte si produse lactate, in special de pe piata mondiala.

Decizia a fost reconfirmata in 2oo8 si iata, pe 31 martie 2o15, adica peste cateva zile aceste cote vor disparea iar tarile europene vor putea produce cat de mult doresc.

Eliminarea regimului cotelor de lapte este atat o provocare cat si o oportunitate pentru producatori, spune comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan:

“Saptamana viitoare vom pune capat sistemului de 3o de ani al cotelor de lapte si ne vom indrepta spre politici de piata. Asta nu este o surpriza pentru nimeni intrucat este urmare a unei decizii luate in urma cu 12 ani. Si pentru prima oara in ultimii 3o de ani producatorii europeni vor raspunde doar la regulile pietei. Situatia este complet diferita astazi- cu acest sector mai orientat catre piata- fata de ceea ce se intampla in 1984”(hogan).