interior Biserica Anglicana

Ziua Europeană a Muzicii Vechi a fost sărbătorită în acest an şi în România, printr-un concert găzduit de Biserica Anglicană din Bucureşti. Manifestarea a avut loc sâmbătă, 21 martie, şi a fost inclusă într-un amplu proiect on-line european, numit European Early Music Network, care şi-a propus să difuzeze audio şi video, în ziua de 21 martie 2015, în direct, 15 concerte care s-au desfăşurat în 10 ţări diferite. Între acestea s-a aflat şi evenimentul de la Biserica Anglicană din Bucureşti, concert intitulat „To Bach or not to Bach”, susţinut de Melinda Béres – vioară barocă, Soma Salat-Zakárias – viola da gamba şi Raluca Enea – clavecin.duo concert 21 martie 2015

 

                  Opinia lui Soma Salat-Zakárias (fondator al ansamblului Little Light Consort) despre muzica veche:

to bach afis fragment  21 martie are o semnificaţie aparte pentru muzica europeană, fiind chiar ziua de naştere (în calendarul pe stil vechi) a lui Johann Sebastian Bach, cel mai important reprezentant al muzicii vechi şi poate cel mai cunoscut compozitor din toate timpurile. La 330 de ani de la naşterea lui J.S.Bach, Ziua Europeană a Muzicii Vechi se află la cea de a treia aniversare, ocazie pentru organizatori de a lansa şi un post de radio on-line dedicat exclusiv festivalurilor şi formaţiilor de muzică veche.

În România putem spune că există deja o tradiţie în organizarea şi promovarea muzicii vechi. La Bucureşti, de 10 ani se desfăşoară un Festival de Muzică Veche, care reuneşte artişti din multe ţări europene. În acest an evenimentul va avea loc în intervalul 26 octombrie – 22 noiembrie.

trio concert 21 martie 2015

Opinia clavecinistei Raluca Enea – director artistic al Festivalului de Muzică Veche de la Bucureşti: