Consiliul European este reunit zilele acestea la Bruxelles. Aflăm concluziile primei zile de la Andreea Drăguleasa, Bucureşti FM

Reprezentanţii Uniunii s-au angajat să conlucreze pentru construirea uniunii energetice, absolut necesare, după cum susţine preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker:
“ Uniunea energetică este o necesitate pentru că Europa cheltuie 400 mld. euro pe an pentru importul de produse energetice, mai mult de 1 miliard pe zi. Este evident că trebuie să punem capăt dependenţei totale de terţe ţări în privinţa aprovizionării energetice. “
Printre măsurile avute în vedere sunt: accelerarea proiectelor de infrastructură, inclusiv interconectările, şi revizuirea contractelor referitoare la importul de gaze astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite drept armă politică, după cum a declarat şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, Tusk a spus că sancţiunile împotriva Rusiei vor fi menţinute până la implementarea completă a acordului de la Minsk:
“ Consiliul European a căzut de acord că durata sancţiunilor va fi legată în mod clar de implementarea completă a acordului de la Minsk, având în minte că aceasta este doar până la sfârşitul lui 2015. În plus, Consiliul este gata să ia noi măsuri, dacă va fi necesar.”
Reuniunea Consiliul European continua astăzi.