Comisarul pentru Politicã Regionalã, Corina Creţu, a cerut Guvernului României sã dubleze folosirea instrumentelor financiare în perioada 2014-2020 astfel încat ţara noastră sa nu piarda fondurile europene alocate ţarii noastre. De asemenea, oficialul European a anunţat săptămâna trecută la Bucureşti ca România va primi 6, 7 miliarde de euro din partea Comisiei Europeane pânã în 2020, pentru proiectele de infrastructurã cuprinse în Masterplanul de Transport al României. Claudia Ruse de la Bucureşti fm are detalii in rubrica Euranet Plus de astăzi.

Comisia Europeana pune la dispoziţia ţarilor europene un pachet de 350 de miliarde EURO pentru investiţii. Jumatate din aceste fonduri se vor duce către ţările mai puţin dezvoltate.
Comisarul European pentru Politicã Regionalã, Corina Creţu a explicat ca banii sunt destinati intreprinderilor mici si mijlocii deoarece opt din zece slujbe sunt create de IMM-uri, iar statisticile releva faptul ca 99% din intreprinderile europene sunt IMM-uri.
Tocmai de aceea, a mai afirmat Corina Creţu, acestea sunt condiderate actori principali in procesul de creare de locuri de muncă în uniunea Europeană, iar relansarea economiei europene nu se poate produce fara implicarea acestora.
Corina Creţu a spus ca este vital ca aceste entităţi să beneficieze de ajutor intr -o perioadă atat de dificilă economico – financiara şi a precizat că în statisticile de la Bruxelles, România figureaza printre tarile cu mediu nefavorabil pentru oamenii de afaceri.
“ România va beneficia de 23 de miliarde de euro în perioada 2014 – 2020 din fondurile de coeziune. La acestea se vor adăuga fonduri destinate agriculturii, iar 10 miliarde de Euro special din fondul de dezvoltare regional, la care se vor adauga 800 de miliarde euro care vor reprezenta un sprijin direct pentru intreprinderile mici şi mijlocii. Şi încă un milliard adiţional pentru cercetare şi dezvoltare pentru cooperare şi dezvoltare pentru cooperarea dintre IMM –uri şi mediul academic.”
Corina Creţu a apreciat faptul că Parlamentul European şi Comisia Europeana au decis sa aloce pentru prima dată în istoie o sumă atât de mare intreprinderilor mici şi mijlocii.
Comisarul European a precizat ca vor fi sprijinite proiectele de calitate care vor produce creştere economică si vor crea locuri de muncă.
Corina Creţu
”Fondul European de dezvoltare regional poate sprijini în urmatorii şapte ani printre altele urmatoarele domenii de investiţii :promovarea antreprenoriatului, inovaţie şi exploatare economică a ideilor noi, crearea de noi întreprinderi, sprijinirea capacitaţilor de dezvoltare a produselor şi serviciilor precum şi a capăcităţii de creştere pe pieţele locale, naţionale şi international. ”
Oficialul European Corina Creţu a mai anuntat că proiectele de infastructura din planul general de transport al României vor fi sprijinite cu bani de la Comisia Europeană.
Este vorba despre aprope 7 miliarde de de euro, suma care va fi alocata pâna în 2020. Corina Creţu a declarat că spera ca masterplanul general de transport să fie gata, astfel încât în luna mai să fie semnat Programul Operational Infrastructura Mare.
Corina Creţu a spus cã România este aşteptatã de Comisia Europeanã sã depunã în mod oficial documentul în ultima variantã.
Corina Creţu a spus cã la Bruxelles Comisia Europeanã se asteaptã ca Masterplanul de transport sã identifice proiectele cele mai relevante din punctul de vedere economic si care sã aibã asiguratã finantarea nu doar pentru realizare, ci şi pentru întreţinere.

“Masterplanul trebuie să indice cele mai relevante proiecte din punct de vedere economic şi să asigure că ele vor beneficia de susţinere financiară nu numai pentru realizare ci şi pentru întreţinere.”
Comisia Europeanã aprecizã faptul cã Masterplanul de Transport este detaliat si acoperã toate tipurile de transport si de finantare, dar mai sunt subiecte care mai trebuie clarificate, cum ar fi prioritizarea proiectelor propuse si impactul de mediu, a mai declarat Corina Creţu.