Comisarul pentru politici regionale, Corina Creţu, aflată într-o vizită în România împreună cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, a explicat de ce este vital ca IMM-urile să beneficieze de sprijin, în această perioadă dificilă, economic şi financiar.

Ieşirea din criză şi repornirea motoarelor Europei nu pot avea loc fără implicarea IMM-urilor. 99% din întreprinderile europene sunt întreprinderi mici şi mijlocii, iar 8 slujbe din 10 sunt create de către IMM-uri.
Pentru perioada 2014-2020 există un pachet de investiţii pentru toate ţările europene, de 350 de miliarde de euro, din care, mai mult de jumătate, se vor duce către ţările mai puţin dezvoltate.
România va beneficia de 23 de miliarde de euro în această perioadă-fonduri de coeziune, la care se vor adăuga fonduri destinate agriculturii şi 10 miliarde, special, din fondul de dezvoltare regional.
Corina Creţu:
Fondul European de Dezvoltare regională poate sprijini, în următorii 7 ani, printre altele, următoarele domenii de investiţii: promovarea antreprenoriatului, inovaţia şi exploatarea economică a ideilor noi, crearea de noi întreprinderi, sprijinirea capacităţii de dezvoltare a produselor şi serviciilor, sprijinirea capacităţii de creştere pe pieţele locale, naţionale şi cele internaţionale.
În acest scop, Fondul de Dezvoltare Regional a alocat deja, pentru următorii 7 ani, 800 de milioane de euro pentru sprijinirea directă a IMM-urilor şi încă un miliard de euro pentru cercetare şi inovaţie, prin transfer tehnologic, care include cooperarea între IMM-uri şi cercetători.
Din păcate, nu va fi posibil să sprijinim toate proiectele, ceea ce urmărim este să găsim proiecte de mare calitate, acelea care pot produce, cu adevărat, creştere economică şi locuri de muncă.
Autorităţile de la Bucureşti aşteaptă acum aprobarea Comisiei Europene pentru următorul program de dezvoltare rurală.