Pentru a marca ziua internațională a femeii, Parlamentul European abordează în fiecare an un aspect legat de viața, activitățile, problemele și aspirațiile femeilor, nu numai în Uniunea Europeană, ci și în lume, în general. Anul acesta UE marchează anul european al dezvoltării, de aceea tema pune un accent deosebit pe accesul femeilor la educația de calitate.

Viorica Dăncilă, deputat in Parlamentul European și membru al Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a declarat:
Educația reprezintă un element esențial pentru egalitatea de gen. O femeie educată poate urca mai ușor pe scara socială și poate obține un venit mai bun; de asemenea, o femeie educată va avea copii educați și o familie sănătoasă. De aceea trebuie să privim accesul la educație ca pe o investiție în viitorul nostru al tuturor.
În UE s-au făcut progrese importante în privința accesului la educație, dar trebuie eliminate stereotipurile, care fac ca tinerele să nu aleagă cariere în domenii considerate masculine, și astfel, să fie mai prost plătite.
Educația și creșterea economică sunt interdependente, creșterea uneia stimulând creșterea celeilalte, ceea ce duce la reducerea sărăciei și inegalităților, promovând coeziunea socială și buna guvernare.