Grupul Bancii Europene de Investitii a acordat anul trecut imprumuturi de aproximativ 77 de miliarde de euro pentru finantarea investitiilor in Europa si in intreaga lume, 9o la suta din credite fiind destinate proiectelor din statele membre.

Finantarile acordate au ajutat milioane de oameni sa-si pastreze slujbele si au contribuit la dezvoltarea retelelor de transport, digitale, a celor de apa sau de electricitate sau la construirea de scoli, spitale ori asezaminte sociale.

Presedintele bancii europene de investitii, Werner Hoyer spune ca imprumuturile oferite de banca in 2o14 au permis companiilor sa creeze sau sa pastreze 3 milioane 9oo de mii de slujbe, au sprijinit 29o de mii de afaceri, cu precadere mici si mijlocii si au facut posibil ca 4 milioane 4oo de mii de gospodarii sau afaceri sa obtina acces mai bun la internet de mare viteza.

“Ne-am concentrat asupra finantarii proiectelor cu potential de creare de locuri de munca pentru tineri in mai multe domenii, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii, pentru inovare si pentru devoltarea abilitatilor angajatilor. In 2o14 am directionat peste 13 miliarde de euro catre proiecte capabile sa genereze peste 5oo de mii de slujbe pentru persoanele tinere. Obiectivul nostru este sa sprijinim dezvoltarea si crearea de locuri de munca intr-un mod durabil si de aceea este necesar ca Europa sa fie, sa se mentina sau sa devina din nou competitiva in economia globala.”