pitty-vintila_discuriColecția de Jazz la Radio Cluj, în ediția din 24 februarie, de la ora 23.00 vă invită să-l cunoașteți pe Ion Pitty Vintilă. Este medic și muzician, colecționar, pianist de jazz, posesor a unei impresionante colecții, care cuprinde discuri de vinil, DVD-uri, compact discuri, cărți despre jazz, partituri și autografe ale unor mari jazzmeni sau critici muzicali americani cu care domnul Vintilă chiar a stat de vorbă.

Ion „Pitty” Vintilă s-a născut la Cluj  în 24 februarie 1936, așa că ediția pe care i-o dedicăm este una aniversară și este alcătuită pornind de la interviul pe care l-am realizat în casa domniei sale, în noiembrie 2011.

Numindu-l Doctor Jazz (care este și titlul unei celebre teme compuse de cornetistul Joe King Oliver) nu este nicidecum o ironie, pentru că Pitty Vintilă și-a dedicat cu adevarat viața muzicii și medicinei deopotrivă. Fără a exagera, putem spune că este și doctor în jazz: pianist cu un mare rafinament armonic, excelent cunoscător al istoriei jazzului, colecționar de jazz.

pitty_interviu

 

Mi-a vorbit în noiembrie 2011 despre tradiția muzicală din familie, despre prietenia cu muzicienii români, despre întalnirile cu Willis Conover, Thelonious Monk, despre concertele susținute in cluburile din Cluj sau despre jazzul din anii ’60, în Romania. Până acum i-au fost dedicate mai multe emisiuni care au cuprins fragmente de interviu, materiale audio din colecția „Pitty Vintilă” (care va intra și în circuit public), precum și documente din fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române (înregistrări cu Iancy Korossy și Johnny Raducanu).

 

pitty_vintila_pian

 

Înregistrarea integrală a interviului realizat cu Pitty Vintilă precum și câteva înregistrări la pian le regăsiți și în format video urmând linkul:

                                                   PITTY VINTILĂ la COLECȚIA DE JAZZ