Negocierile între zona euro și Atena au fost întrerupte la Bruxelles, iar creditorii Greciei i-au acordat o săptămână pentru a accepta extinderea programului de ajutor financiar actual.

Atena a respins propunerea Eurogrup considerată absurdă şi inacceptabilă, estimând că în aceste condiții, nu poate exista un acord cu cei 18 parteneri. Propunerea viza aplicarea condiţiilor din actualul plan de salvare financiară.

Este foarte clar că următorul pas trebuie să vină din partea autorităților elene si – având în vedere calendarul – putem folosi această săptămână, dar asta este aproape tot, a declarat într-o conferință de presă președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem:

“Părerea unanimă în cadrul Eurogrupului este că cea mai bună cale pe care ar trebui să o urmeze autorităţile elene este extinderea programului actual.

A existat un grad de flexibilitate în cadrul programului, care ar putea fi negociat între Grecia și instituţile europene.

Aceste negocieri pot începe atunci când autoritățile elene vor depune o cerere de prelungire a programului, însoțit de un set clar de angajamente prezentate în timpul întâlnirii.”

El a evocat posibilitatea unei noi reuniuni excepționale a celor 19 miniștri de finanțe din zona euro vineri.

Dijsselboem a mai precizat că extinderea programului actual, care se termină la sfârșitul lunii februarie, ar permite grecilor să folosească flexibilitatea permisă în acest plan.