Care poate fi legatura dintre Parlamentul European, politica Statelor Unite si libertatile civile? Redeschiderea anchetei privind operatiunile CIA in statele membre UE. Despre recenta Rezolutie a eurodeputatilor, Lucia Jurca de la Radio Bucuresti FM.

Parlamentul European a decis zilele trecute ca prin Comisia sa de libertati civile, justitie si afaceri interne sa reia ancheta asupra presupuselor centre de detentie CIA in tarile Uniunii Europene. Initiativa a aparut la doua luni dupa Raportul dur al Senatului American asupra unui program antiterorist autorizat in America dupa atentatele de la 11 septembrie. In total, 119 detinuti au fost capturati si arestati in cadrul programului secret, in inchisori secrete din tari neidentificate, scrie Raportul. Se afirmaca s-au folosit proceduri dure, unele torturi ar fi incetat in 2003, iar alte tehnici brutale ar fi incetat in 2007. Pe de alta parte, la prezentarea Raportului in Senatul American, seful CIA, John Brennan, a declarat:” Nu exista scuze pentru tortura si procedee inumane. Admit ca s-au facut si erori, dar unele interogatorii au salvat vieti si au prevenit nenumarate atacuri teroriste.” Pe de alta parte, este o realitate aceea ca odata cu preluarea mandatului de catre administratia democrata a presedintelui Obama, in 2009, programul a fost oficial desfiintat. Interesant este ca desi Raportul Senatului American nu face nici un fel de referiri la Romania, agentia France Presse si Washington Post au scris ca printre tarile gazda ale inchisorilor secrete ale CIA ar fi fost Thailanda, Afghanistan, Romania, Polonia, si Lituania.

Pe acest fond, zilele trecute, Parlamentul European a adoptat o rezolutie in care „invita SUA sa ancheteze si sa urmareasca penal multiplele incalcari ale drepturilor omului din cadrul programului de predare si de detentie secreta si sa coopereze in ceea ce priveste toate cererile din partea statelor membre ale UE referitoare la informare, extradare sau caile de atac eficiente pentru victimele programului CIA”.  Acuzatiile privind transportul si detentia ilegale ale prizonierilor de catre CIA prin statele membre UE au fost anchetate de comisia temporara a Parlamentului European creata in 2006. Deputatii au cerut in mod repetat investigatii aprofundate privind colaborarea statelor membre UE cu programul de detentie secreta si extradare . Dupa ce, in perioada 2007-2010, tot la initiativa legislativului comunitar, comisii europene, eurodeputati romani sau Comisii parlamentare interne au anchetat si nu au gasit asemenea activitati in Romania, in decembrie anul trecut, imediat dupa Raportul Senatului American si stirile din media franceza si americana, Ministerul Roman al Afacerilor Externe a relevat ca autoritatile romane nu detin nici un fel de probe din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat asemenea centre de detentie sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspecti de terorism. MAE precizeaza :” Desi Romania nu este mentionata in documentul facut public de Senatul SUA, autoritatile romane nu pot face abstractie de perpetuarea in continuare, in spatiul public, a unor alegatii care o incrimineraza si manifesta toata disponibilitatea pentru elucidarea acestora”. Totodata, MAE subliniaza ca Romania, stat membru al Uniunii Europene si al NATO, partener strategic al SUA, parte la Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante semnata la New York, in 1984,” se disociaza si respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstante. Aceasta este politica sa oficiala ca stat si, in acelasi timp,  politica clara, fara echivoc si compromisuri in materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care Romania o sustine si o practica fara rezerve.” Parlamentarii europeni redeschid acum ancheta pe aceste cauze.. Vom vedea daca pe o tema atat de fierbinte ca aceea a terorismului, contrapusa drepturilor omului si libertatilor civile, vom afla lucruri noi.