Reuniunea extraordinară a miniștrilor de finanțe din zona euro de la Bruxelles a fost prima șansă a noului ministru de finanțe al Greciei, Yaris Varoufakis, să prezinte omologilor săi europeni noile propuneri ale autorițătilor de la Atena privind reducerea datoriei Greciei și încheierea măsurilor de austeritate.

Am acoperit o parte din temele ce vor fi abordate pe 16 februarie la reuniunea ordinară, a declarat la încheierea discuțiilor Jeroen DIJSSELBLOEM, președinte al Eurogrupului

“Aceasta a fost prima ocazie de a-l întâlni și a-l asculta pe noul reprezentant al Greciei privind planurile și ambițiile noului guvern.

A fost binevenit și util. Am avut o discuție intensă și constructivă care acoperă o arie largă de probleme. Guvernul grec face progrese, dar nu suficiente în acest moment pentru a ajunge la concluzii comune. Deci, vom continua discuțiile luni. Va fi o întâlnire ordinară a Eurogrupului, cu multe puncte pe ordinea de zi, dar discuțiile în ceea ce privește colaborarea noastră actuală și viitoare cu Grecia vor continua.”

Grecia nu a acceptat prelungirea programului de ajutor actual, susținut de creditorii ei, a anunțat o sursă guvernamentală greacă dupa reuniune.

Acest program, ce urmează să se încheie la sfârșitul lunii februarie, este contestat de noul guvern grec în ciuda unei anumite stabilizări a finanțelor țării.

Guvernul lui Alexis Tsipras refuză orice prelungire a programului actual și propune un plan alternativ de finanțare și reforme.