Acordul de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi SUA, cunoscut drept Parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii, ia în discuţie economiile europene şi americane, adică 31% din comerțul global și peste 49% din PIB-ul la nivel mondial. Înțelegerea ar urma să ducă la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, în care trăiesc peste 800 de milioane de locuitori.

Acordul ar urma să includă 50 % din producţia industrială mondială, 30 de procente din comerţul internaţional şi 20 % din investiţiile străine directe.

Nu vom lua în considerare un acord care ar reduce standardele sau ar limita dreptul guvernelor europene de a legifera, a dat asigurări comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom :

„Acordul de Liber Schimb pe care Comisia Europeană îl va propune în final va fi un acord care va consolida interesele în lume, pentru că va fi un acord care ne va ajuta să protejăm standardele noastre ridicate, un acord bun pentru cetăţeni, bun pentru creşterea economică şi pentru locurile de muncă din Europa. Discuţia despre protecţia investitorilor este o parte importantă a acestei dezbateri şi o chestiune delicată, de aceea e nevoie să o abordăm cu prudenţă.

Pentru a răspunde criticilor din jurul controversatei clauze privind protecţia investitorilor şi al acordului de liber schimb, am decis, după cum ştiţi, ca prin activitatea Comisiei să creştem transparenţa şi să demistificăm cât mai mult posibil, aşa că în ultima săptămână multe dintre propunerile noastre, documente legale care exprimă punctele de vedere şi capitolele explicative sunt disponibile online pentru oricine vrea să vadă şi să spere într-o dezbatere bazată pe fapte şi pe cifre, cu ceea ce e de discutat si cu ceea ce nu intră în discuţie.”

Comisarul european, Cecilia Malmstrom, a mai anunţat că în perioada imediat următoare Comisia va începe consultări cu guvernele statelor membre, cu diferite ONG-uri, întreprinderi şi sindicate pentru a afla opinia lor cu privire la Acordul de liber schimb cu Statele Unite.

Negocierile privind parteneriatul economic au loc în condiţiile în care opinia publică la nivel mondial este tot mai îngrijorată de efectele negative ale globalizării.

Tratatul isi propune să ridice barierele comerciale dintre cele două continente în toate sectoarele economice, de la agricultură la industrie și servicii, și să creeze o zonă de comerț liber. Semnarea acestui acord de schimb între UE și Statele Unite ar oferi mai multă protecție juridică investițiilor străine reciproce din cele două jurisdicții și ar putea deschide calea spre noi colaborări bilaterale