După incidentele teroriste din Franța miniștrii afacerilor externe s-au întrunit la Bruxelles, în această lună pentru a stabili măsuri comune în combatarea fenomenului. Cu informații despre concluziile întâlnirii, Horia Daraban de la Radio România Iași.

Abordările au fost de actualitate în contextul în care, mulți dintre luptătorii ISIS provin din statele membre ale Uniunii Europene. Mai mult, întoarcere lor în țările de proveniență are drept consecință un pericol major pentru spațiul comunitar. De la astfel de premise a pornit și dialogul care s-a concentrat pe găsirea unor soluții care să implice nu numai statele Uniunii Europene. Într-o conferință de presă, șefa diplomației europene, Federica Mogherini a punctat care au fost principalele concluzii și măsuri ce pot și vor fi luate. Una dintre ele: schimbul de informații între parteneri.

”Am luat o decizie în Consiliul Afaceri Externe de a ne coordona într-un mod mult mai activ decât a fost cazul până în prezent; în primul rând, pentru a împărtăși informații secrete nu numai în cadrul UE, ci și cu alte țări țări din jurul nostru, începând de la Marea Mediterană și lumea arabă, începând din Turcia, Egipt, țările din Golf, Africa de Nord, dar, de asemenea, la un moment dat și cu state din interiorul Africii și din Asia.”

La aceasta, doamna Federica Mogherini a adăugat că pentru Uniunea Europeană, o preocupare ce nu necesită amânare vizează finanțarea organizațiilor teroriste.

”Am invitat din nou Parlamentul European pentru a lucra la sistemul de înregistrare a pasagerilor și formatul nostru a dat un apel puternic pentru a se face progrese în această direcție. De asemenea, am căzut de acord asupra unei decizie privind nivelul de securitate și de a crește activitatea noastră legată de prevenirea finanțării rețelelor teroriste. Experți din UE și SUA la care se adaugă alții din Australia, Canada, Japonia, Norvegia, Elveția, Islanda dar și din agențiile ONU se vor întâlni pentru a contracara modul de finanțare a ISIS și a altor organizații teroriste.”

Șefa diplomației europene doamna Federica Mogherini a precizat că vor exista două ‘acţiuni concrete imediate’: stabilirea de ‘ataşaţi de securitate în toate delegaţiile UE din ţările în cauză’, pentru a menţine ‘contacte permanente între profesioniştii din securitate şi contraterorism’, şi ‘îmbunătăţirea comunicării cu populaţiile arabofone în cadrul UE şi cu comunitatea arabă din lume’.