Această directivă va permite identificarea beneficiarilor efectivi ai companiilor și trusturilor, pentru combaterea mai eficientă a coruptiei.

Cele 28 de state membre UE vor avea obligația de a ţine 28 de registre publice, care vor fi interconectate, registre ce vor conţine numele beneficiarilor efectivi ai societăţilor comerciale, fundaţiilor şi trusturilor, în scopul de a împiedica firmele false să transfere bani murdari. Persoanele sau organizaţiile care manifestă ”un interes legitim”, îndeosebi jurnaliştii de investigaţii, vor putea avea acces la unele detalii referitoare la identitatea beneficiarilor efectivi.
Raportorul pentru Comitetul Libertăților Civile, Judith Sargentini, a explicat:
Aceasta directivă nu are de-a face numai cu lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, ea poate fi și un instrument de luptă împotriva evaziunii fiscale. Un scandal care a schimbat viziunea asupra acestei probleme în țara mea, Olanda, a fost cel în care a fost implicat fiul fostului președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici. El a reușit să devină putred de bogat în câțiva ani și să pună banii într-o mare companie petrolieră, la Haga.Parlamentul naţional olandez nu a știut acest lucru și s-a simțit rușinat când s-a aflat.
Vrem să depăşim aceste situații de tipul ”Nu am știut” vor fi depășite prin crearea acestui registrul la nivel european al beneficiarilor,, care să facă lucrurile transparente.