Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, spune că un plan de achiziţie masivă de obligaţiuni guvernamentale este necesar pentru a revigora economiile din zona euro.

El a afirmat că politica de relaxare cantitativă, care implică tipărirea de bani, este necesară pentru a evita intrarea ţărilor zonei euro, într-o spirală a deflaţiei prin încurajarea cheltuielilor consumatorilor şi companiilor.
Miliarde de euro vor fi cheltuite lunar pentru a cumpăra obligaţiuni de stat, timp de cel puţin 19 luni, potrivit lui Mario Draghi:
Decizia de politică monetară de astăzi, pe achiziții de active suplimentare a fost luată pentru a contracara două evoluții nefavorabile. În primul rând, dinamica inflației a continuat să fie mai slabă decât se aștepta. În timp ce scăderea bruscă a prețurilor la petrol în ultimele luni rămâne factorul dominant de conducere inflația globală actuală, potențialul pentru efectele secundare asupra salariilor și de stabilire a prețurilor a crescut.

Achiziţiile lunare cumulate se vor ridica la 60 de miliarde EUR. Se intenţionează efectuarea acestora cel puţin până în luna septembrie 2016
După anunţarea detaliilor planului, bursele europene au crescut, iar euro s-a depreciat.
Analiştii afirmă că noile măsuri ale Băncii Centrale Europene vor avea un efect pozitiv pentru programul de împrumut al României pe pieţele internaţionale.