Atacurile teroriste de la Paris au produs un șoc în interiorul Uniunii Europene şi au avut drept urmare o mobilizare masivă a liderilor europeni în elaborarea unei noi strategii antiteroriste la nivel comunitar. Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jüncker, a anunţat, imediat după uciderea jurnaliştilor de la „Charlie Hebdo”, că le va propune statelor membre un nou program de luptă împotriva terorismului.
Pe de altă parte, duminică,în aceeaşi zi cu impresionantul marş al solidarităţii, mai mulţi miniştrii europeni de interne au discutat în capitala Franţei despre împunerea unor măsuri de securitate care să împiedice repetarea atacurilor teroriste de săptămâna trecută.
Ei s-au arătat îngrijoraţi,în primul rând, de creşterea numărului conaţionalilor lor care se alătură organizaţiei jihadiste Statul Islamic şi apoi se întorc în ţările de origine.
De aceea, miniştrii de interne propun întărirea controlului la frontierele exterioare ale Uniunii Europene. Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a vorbit despre cooperarea serviciilor europene de informaţii şi despre dezvoltarea sistemului de colectare a datelor furnizate de călători companiilor aeriene:

“Trebuie să acţionăm global şi operaţional. Am identificat două domenii în care putem să ne întărim cooperarea: mijloacele de combatere a deplasării teroriştilor şi a reţelelor lor şi lupta împotriva cauzelor şi actorilor radicalizării, în special pe internet.”

A ieşit în evidenţă şi declaraţia dată presei spaniole de ministrul Jorge Fernandez Diaz, care a anunţat că ţara sa doreşte reintroducerea controalelor şi în interiorul frontierelor Schengen, inclusiv prin modificarea tratatelor în vigoare.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a subliniat în discursul său rostit în cadrul reuniunii:

“Aici, astăzi, Europa unită trimite un mesaj puternic. Suntem hotărâți să avansăm în ceea ce priveşte coordonarea eforturilor noastre în cadrul Europei și cu prietenii noștri internaționali, cu scopul de a pune capăt aceastei drame și acestui fenomen, care pune în pericol, valorile noastre democratice, demnitatea umană, și viețile oamenilor.
Deci, aici, în calitate de comisar european pentru afaceri interne și cetățenie, am transmis un mesaj puternic de solidaritate a tuturor europenilor faţă de Franța și poporul francez. Pentru că astăzi, aici, la Paris, putem spune cu voce tare că Europa este Charlie.”

Şi eurodeputaţii vor analiza săptămâna aceasta problema terorismului, în cadrul primei sesiuni plenare a Parlamentul European din 2015, care a început ieri la Strasbourg.
Astfel, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va fi prezent azi în Parlamentul European pentru a-i convinge pe deputaţi să accelereze dezbaterile asupra propunerii de directivă europeană privind o bază comună cu numele pasagerilor, proiect blocat din anul 2011.