Anunţul a venit ieri de la Comisia Europeană. Care este prima ţară care va reintra pe piaţa americană, aflăm din rubrica Instantaneu European, realizată astăzi de Andreea Drăguleasa, Bucureşti FM

Statele Unite au decis ridicarea restricţiilor impuse în 1998 importurilor de carne de vită din Uniunea Europeană.
Decizia a fost luată atunci din cauza îngrijorării stârnite de Encefalopatia spongiformă bovină, mai cunoscută sub denumirea de Boala vacii nebune.
Măsura, care includea carnea de oaie şi de capră, a fost menţinută, în ciuda evaluării organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, care, în 2005, a declarat că, la acest capitol, aproape toate ţările membre ale Uniunii Europene prezintă un risc asemănător sau chiar mai mic, decât oricare alt stat din lume.
Începutul lui 2015 a adus o schimbare, Statele Unite anunţând că reiau progresiv importurile de carne de vită din Europa, începând cu Irlanda.
Comisia Europeană consideră că acesta este un prim pas spre normalizare.
Enrico Brivio, purtător de cuvânt:
“ Acesta este un prim pas pentru Uniunea Europeană.
Este adevărat că Irlanda a fost principala exportatoare de carne de vită către Statele Unite, dar acum credem că SUA ar trebui să fie deschise către întreaga Uniune Europeană.
Acesta este un semnal important şi pozitiv. Sperăm că autorităţile americane să deschidă piaţa pentru toate statele membre.”
Purtătorul de cuvânt Enrico Brivio a mai spus că aceasta a fost o recunoaştere a măsurilor luate de- a lungul timpului de Uniunea Europeană.