Uniunea monetară europeană numără astăzi 19 state. De la 1 ianuarie, Lituania a intrat în zona euro, finalizând adoptarea monedei unice europene de către ţările baltice, după Estonia în 2011 şi Letonia în 2014. Cu detalii, Andreea Drăguleasa, Bucureşti FM:

Astfel, acest stat a devenit al 19- lea din cadrul Uniunii care foloseşte euro.
Evenimentul, anunţat încă din vara anului trecut, a fost primit cu entuziasm, atât de cetăţenii obişnuiţi, cât şi de oficiali.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru Euro şi Dialog Social, a spus:
“ Este un moment simbolic nu doar pentru Lituania, ci şi pentru zona euro, care rămâne stabile, atractivă şi deschisă către noi membri. Sunt convins că parteneriatul Ţărilor baltice va întări economia în regiune, făcând+o mai atractivă pentru afaceri, comerţ şi investiţii.”
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Şi comisarul Vytenis Andriukaitis, lituanian de origine, s- a declarat extreme de fericit:
“ Este cu adevărat un moment istoric în viaţa mea, în existenţa Lituaniei şi desigur, a Uniunii Europene. Acum suntem 19 în zona euro…şi asta înseamnă că suntem mai puternici împreună,înseamnăo mai mare solidaritate şi dreptate socială, şi mai mujlte posibilităţi de a crea condiţiim mai bune pentru fiecare dintre noi. Da, sunt atât de ferici! ”
Pe 1 ianuarie, 50 de sucursale ale celor mai mari bănci din Lituania au fost deschise în cursul după amiezei.
În următoarele două săptămâni, litas, moneda lituaniană, şi euro vor circula în paralel, la fiecare plată efectuată în litas primindu-se rest în euro.
Moneda unică europeană a fost introdusă pe 1 ianuarie 1999, fiind folosită în prezent de 337 milioane europeni.