Realizator și prezentator de emisiuni radio și tv, critic muzical, compozitor, prezentator și realizator de concerte și festivaluri, Florian Lungu este cel care de peste 40 de ani promovează jazzul la Radio România și la Televiziunea Română.

Florian LunguNăscut la București în 5 ianuarie 1943, Florian Lungu a studiat pianul din copilărie, îndrumat de tatăl său, Nicolae Lungu, renumit în lumea muzicală românească pentru compozițiile sale – lucrări corale religioase – și pentru activitatea ca dirijor al corului Patriarhiei Române. Pasiunea pentru muzică s-a transmis, firesc, de la tată la fiu, iar Florian Lungu a urmat cursurile Conservatorului din București la Secția „Compoziție”.

În prezent Florian Lungu este una dintre cele mai cunoscute și iubite personalități din jazzul românesc. La prima vedere pare o persoană severă, dacă îl cunoști și, mai ales dacă îl asculți vorbind despre jazz, realizezi că are mult umor și o mare delicatețe, că știe cu adevărat să-i susțină pe muzicienii români de jazz, iar orice comentariu legat de muzica lor este făcut cu eleganță, cu pricepere, prin stăpânirea unui bagaj uriaș de informații din istoria acestei muzici.

Fonoteca de jazz a Radiodifuziunii Române a fost organizată și păstrată prin grija lui „Moșu”, asa cum îi spun iubitorii jazzului, Florian Lungu fiind cel care a prezentat aproape toate festivalurile și concertele de jazz din România, de la sfârșitul anilor `70 și până în prezent. În tot acest timp a realizat nenumărate înregistrări.

 

LA MULȚI ANI și … la cât mai mult JAZZ! – aceasta cred că ar fi urarea potrivită pentru cel care de peste 40 de ani vă conduce pe cărările întortocheate ale jazzului, prin intermediul emisiunilor de radio și televiziune.florian-lungu2

Emisiunile ”Colecția de Jazz” din această săptămână îi sunt dedicate lui Florian Lungu. Ne puteți asculta la:

Radio Chișinău, astăzi, 5 ianuarie și mâine, 6 ianuarie, de la ora 21.00;

Radio Cluj mâine, 6 ianuarie, și marți 13 ianuarie, de la ora 23.00;

Radio Târgu-Mureș  joi,  8 ianuarie, de la ora 23.00