Au trecut 25 de ani de când ONU a adoptat Convenţia privind Drepturile Copilului. Parlamentul European, comemorând evenimentul, a adoptat o rezoluţie care cere implementarea integrală a Convenţiei pentru asigurarea respectării drepturilor copiilor de pretutindeni. Mai multe detalii aflăm de la Papp-Zakor András, Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus.

Rezoluţia votată de Parlamentul European face apel la Comisia Europeană să elaboreze o strategie ambiţioasă şi cuprinzătoare precum şi un plan de acţiune pe cinci ani privind drepturile copilului. S-a hotărât de asemenea înfiinţarea unui intergrup pentru drepturile şi bunăstarea minorilor.

Europarlamentarul care se ocupă de crearea acestei structuri este avocatul maltez Roberta Metsola.

Suntem pe cale de a crea un intergrup pentru drepturile copilului în cadrul Parlamentului European. Din nefericire nu există niciun comitet care să se ocupe de această chestiune. Un grup de europarlamentari – printre care şi eu – ne-am hotărât să ne unim eforturile pentru a identifica în primul rând unde sunt principalele probleme. Există o mulţime de copii supuşi agresiunilor, violenţei, care suferă din cauza prejudecăţilor rasiale, o mulţime de copii, care în urma crizei au fost pierduţi din vedere de guvernele ţărilor lor. Sarcina noastră este să ne asigurăm că în privinţa copiilor nu este loc de compromis– a declarat Roberta Metsola.

Una din priorităţile absolute avute în vedere de eurodeputat este accesul nemijlocit al tuturor copiilor, măcar la educaţia de bază. Există încă prea multe ţări – şi nu numai în afara Uniunii Europene – unde accesul la educaţie nu este garantat tuturor – ne spune europarlamentarul maltez.

Pe de altă parte copiii reprezintă o categorie deosebit de expusă diverselor abuzuri, violenţei fizice şi psihice.

Roberta Metsola:

„Avem o legislaţie adoptată împotriva exploatării sexuale, pornografiei infantile, a diverselor forme de violenţă fizică şi morală. Din păcate nu toate ţările membre au implementat această parte a legislaţiei. Vom cere deci, ca înainte de toate, fiecare membru al Uniunii să se conformeze legilor de bază, convenite la nivel politic în Uniunea Europeană, să le implementeze şi să se asigure că în sânul şcolilor, ale autorităţilor locale există structuri de consiliere bine înzestrate, pedagogii, poliţiştii sunt bine antrenaţi, la fel facilitatorii acolo unde există copii cu dizabilităţi…toate trebuie să fie la locul lor pentru a oferi o protecţie eficientă! Suntem încă departe de aceasta!”

Un accent deosebit trebuie pus pe protecţia copiilor în situaţii limită cum ar fi catastrofele naturale. Este vorba de un aspect în privinţa căruia UE se trezeşte întotdeauna un pic prea târziu! Problema este că aşteptăm să se-ntâmple catastrofa înainte de a amorsa orice mecanism de criză. În situaţia în care copiii ajung să fie lipsiţi de protecţie, devin foarte vulnerabili, mult mai vulnerabili decât adulţii! – avertizează eurodeputatul.

Există o mulţime de legi acceptate, adoptate de noi, toată lumea spune că sunt bune, dar guvernele tind să uite de ele. Ceea ce afirmăm este că minorii sunt mai vulnerabili decât adulţii. Să le acordăm deci protecţia de care au nevoie! – conchide Roberta Metsola.