Succesul Europei ține în mod direct de determinarea de a pune capăt crizei economice. Aceasta este unul din elementele esențiale ale mandatului polonezulului Donald Tusk la șefia Consiliului European. În discursul de la începutul săptămânii, oficialul a pus accent pe mai mulete paliere ce pot garanta viitorul Uniunii. Horia Daraban aduce clarificări în cadrul secvenței Local, regional, european – rubrică Euranet Plus

Prima personalitate politică ce provine din țările fost comuniste și care ocupă o funcție de primă mână a Uniunii Europene; într-o astfel de prezentare poate fi adusă vestea potrivit căreia, fostul prim ministru al Poloniei, Donald Tusk, este de la 1 decembrie 2014, timp de 5 ani, președintele Consiliului European al Uniunii Europene. Ceremonia oficială de preluare a mandatului de la belgianul Herman van Rompuy, a avut loc la începutul acestei luni, la Bruxelles. Cu detalii, Horia Daraban de la Radio Iași.

Polonezul, din noua sa funcție, este cel care conduce statele membre şi reprezintă Uniunea Europeană la cel mai înalt nivel. Din biografia lui Donald Tusk se desprinde postura membru al sindicatului „Solidaritatea” din Polonia. El a fost arestat în urma Legii Marţiale. În cheia noii posturi oficiale, Donald Tusk a subliniat cum vede relația spațiului comunitar cu marele vecin de la est. El spunea un interviu că vine dintr-o ţară care înţelege profund cât de importantă este construcţia europeană. Rusia nu este un partener strategic al UE, ci mai degrabă o problemă strategică, a adăugat el în același dialog cu jurnaliștii.

Revenind la momentul festiv din clădirea Consiliului European, Donald Tusk a punctat patru elemente de importanță capitală pentru Uniunea Europeană.

Succesul pentru Europa, în următorii ani, înseamnă, în opinia mea patru lucruri:

În primul rând, protejarea valorilor noastre fundamentale: solidaritate, libertate, unitate împotriva amenințărilor la adresa Uniunii și unității sale ce provin atât din interior și din afara. Astăzi, nu numai euroscepticii pun sub semnul întrebării valoarea UE, Uniunea are chiar dușmani.

În al doilea rând, avem nevoie de determinare fără șovăire pentru a pune capăt crizei economice. Este responsabilitatea noastră de a finaliza Uniunea Monetară economică autentică. Iau această sarcină foarte serios. Și trebuie să ne amintim că moneda noastră comună, euro, este avantajul și nu dezavantajul nostru.

În al treilea rând, Uniunea Europeană trebuie să fie puternică pe plan internațional. Europa trebuie să asigure granițele sale și să sprijine statele din vecinătate care împărtășesc valorile noastre.

Și al patrulea capitol, relațiile dintre Europa și Statele Unite sunt coloana vertebrală a Comunității Democrațiilor. Atât noi și americanii împreună suntem responsabili pentru viitorul relațiilor noastre. Anul care urmează va fi crucială. Pentru toate aceste lucruri, voi avea nevoie de ajutorul vostru pentru fiecare pas pe acest drum.

De altfel un prim reper al activității noului preşedinte al Consiliului European este dialogul telefonic avut cu președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Cei doi, potrivit unui comunicat, au convenit să facă apel la Rusia ‘să se retragă din estul Ucrainei’. Uniunea Europeană şi Statele Unite continuă să conlucreze strâns, inclusiv pe tema sancţiunilor, dar şi al unui ajutor financiar pentru Ucraina, se mai menţionează în respectivul document.