‘Uniunea Europeana e inapoi in business’ este semnalul pe care l-a dat Comisia Europeana lansand un plan spectaculos de investitii strategice, de 315 miliarde de euro. El urmeaza sa relanseze cresterea economica europeana si sa creeze 1,3 milioane de noi locuri de munca in Uniune in urmatorii trei ani. Cum se vor intampla acestea si cat de plauzibila e cresterea economica vizata, in rubrica EURANET semnata azi de Lucia Jurca, de la Radio Bucuresti FM.

“Europe is back in business”- adica Europa e din nou pe val, a spus presedintele Comisiei, Jean Claude Juncker in aceste zile, cand a lansat planul gigant de investitii comunitare, in valoare de 315 miliarde de euro. Este vorba de un proiect strategic de relansare a economiei Uniunii Europene in urmatorii trei ani, menit sa propulseze cresterea economica si sa reduca somajul. In discursul de prezentare a Planului, Presedintele Juncker a spus ca acesta se bazeaza pe trei piloni – crearea unui nou Fond European de Investitii Strategice in luna iunie 2015; stabilirea unei “conducte de proiecte”, dublate de un program de asistenta pentru canalizarea investitiilor in zonele unde este mai mare nevoie si o foaie de parcurs pentru a face Europa mai atractiva pentru investitii si pentru inlaturarea blocajelor de reglementare. Tot referitor la acest plan, leaderul Comisiei Europene a declarat:” Chestiunea este foarte simpla : daca Europa face mai multe investitii, va fi mai prospera si va crea mai multe locuri de munca. Planul prezentat azi in strans parteneriat cu Banca Europeana de Investitii este o modalitate noua si ambitioasa de a stimula investitiile fara a crea datorii. Acum este momentul sa investim in viitorul nostru, in domenii strategice-cheie pentru UE, cum sunt energia, transporturile, retelele in banda larga, educatia, cercetarea, inovarea”. Potrivit estimarilor Comisiei Europene, in ansamblu, masurile propuse ar putea adauga 330-410 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii in urmatorii trei ani si ar putea crea 1,3 milioane de noi locuri de munca. Planul detaliat de presedintele Comisiei Europene a atras pe data criticile euroscepticilor si Grupului Verzilor.”Magicianul Juncker ne vorbeste despre bani care nu exista”, au exclamat euroscepticii. La dubiile si temerile exprimate si de deputati din mai multe grupuri europarlamentare, reprezentantii Comisiei au raspuns imediat. Vice-presedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen a replicat ca noul fond va maximiza impactul asupra economiei reale, va debloca investitiile publice si private in proiecte reale si va crea locuri de munca. El a mai subliniat si contributia statelor membre la fond ca fiind neutra in relatie cu Pactul de Stabilitate si Crestere. Vicepresedinte al Comisiei responsabil cu locurile de munca, crestere, investitii si competitivitate, Katainen a declarat la randul sau:” Fiecare euro din banii publici mobilizat in cadrul fondului va genera aproximativ 15 euro sub forma de investitii, care altfel nu s-ar fi realizat. Comisia invita statele membre si bancile nationale sa adere la fond pentru a intensifica impactul acestuia si a genera mai multe efecte pozitive semnificative pentru economia europeana”.
Odata ce Romania are nevoie de o crestere economica accelerata si politici bune in domeniu pentru a atenua decalajele fata de ‘vechea Europa’, Planul strategic propus de Juncker ne-ar veni manusa. Ar fi, poate, mai mult decat oportun si benefic. Vazand si facand…

Împarte cu prietenii tăi: