Suveranul Pontif a fost întâmpinat de preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, care a spus:

„ În ultimii 26 de ani, Europa a trecut printr-o criză, care a lăsat urme profunde. Pierderea încrederii în instituţii este enormă, cooperarea tutror forţelor este esenţială pentru recuperarea încrederii cetăţenilor; eforturile noastre şi ale Bisericii catolice merg în aceeaşi direcţie.
Cuvintele dvs. au importanţă pentru că ne privesc pe toţi şi pentru că au validitate pentru noi toţi; temele pe care le abordaţi sunt teme universale; cuvintele dvs.ne vor oferi o orientare în timpuri în care orientarea e rară; trebuie să fim uniţi, pentru că aşa suntem mai puternici decât singuri.”

Papa Francisc a susţinut un discurs în faţa legislativului european în care a vorbit despre demnitatea umană, lupta împotriva discriminării, despre crizele internaţionale sau luptele împotriva terorismului. Deasemenea, Sanctitatea sa a deplâns imaginea unei Europe îmbătrânite.
Celor 500 de milioane de cetăţeni ai statelor europene le-a adresat un mesaj de speranţă şi încurajare, pentru a învinge toate fricile pe care Europa şi lumea întreagă le are în momentul de faţă. Autorităţilor le-a amintit ca trebuie să protejeze fragilitatea persoanelor şi a popoarelor, să regăsească încrederea, pentru o Europă unită, în pace, creativă, conştientă de drepturile şi datoriile sale.