Reprezentanţii tineretului întregii Europe şi-au dat întâlnire săptămâna trecută la Cluj-Napoca pentru a participa la Adunarea Generală a Forumului European al Tineretului.
Evenimentul a prilejuit prima apariţie publică importantă a Comisarului european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Navracsics Tibor.
Mai multe detalii aflăm de la Papp-Zakor András, Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus.

Comisarul european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport şi-a început discursul rostit în faţa a 250 de delegaţi ai tinerilor reuniţi la Cluj, declarând că portofoliul dobândit i se pare cel mai frumos dintre toate, provocările fiind şi ele pe măsură.
Îşi propune să fie comisarul tinerilor în Comisia Europeană, motiv pentru care le propune o alianţă strategică – a spus Navracsics Tibor.
Tinerii din Europa se confruntă cu o provocare fără precedent. Criza economică nu numai că a dus la un şomaj cronic în anumite ţări, unde rata acestuia a atins chiar 50 la sută, dar a ridicat în acelaşi timp întrebări dificile legate de locul tinerilor în societate. Graţie aşa zisei „social media” mulţi tineri sunt mai bine informaţi, mai bine conectaţi decât oricare din generaţiile precedente. Fără ca vocea lor să se facă în mod necesar auzită şi în politică, pentru a contribui la formarea societăţii viitorului! Misiunea comisarului pentru tineret constă în schimbarea acestei stări de fapt – a conchis Navracsics Tibor, care doreşte să plaseze tinerii în centrul politicilor europene concentrându-se pe trei priorităţi:
„Prima ar fi lărgirea dialogului purtat cu tineretul.
În al doilea rând doresc să-i ajut să se implice mai mult în procesul democratic.
Direcţia a treia este sprijinirea tuturor căilor de învăţare informală.
În ceea ce priveşte dialogul, noul comisar nu se va mulţumi cu structurile existente, ci îşi propune să stabilească un contact cu cel puţin un milion de tineri, folosindu-se de idei, de platforme noi.
Navracsics Tibor:
„Ţin deosebit de mult la un ţel aparte: să găsesc o cale de a–i asculta pe cei mai defavorizaţi dintre tineri, cei care nu au resursele sau mijloacele de a participa.
Cea de-a doua prioritate pe care o am este de a oferi mai mult spaţiu ideilor originale, proprii ale tinerilor.
Cu ocazia Săptămânii Europene a Tineretului plănuiesc să lansez un nou laborator al ideilor. Vreau să le ofer tinerilor şansa de a-şi contura ideile atât on-line cât şi off-line şi de a vota despre ele.
Cea de-a treia prioritate este să clădesc pe ceea ce s-a făcut deja la nivelul UE pentru a promova incluziunea şi solidaritatea tinerilor. Pe lângă cunoştinţele tehnico-profesionale de un înalt nivel, tinerii au nevoie şi de competenţe soft, să-şi dezvolte o receptivitate pentru celelalte culturi, capacitatea de a lucra în echipă, de a comunica clar, de a rezolva probleme şi de a se adapta schimbărilor. Din acest motiv doresc să fac mai mult pentru a promova învăţarea non-formală şi informală.”
Este conştient de faptul că singur nu poate face nimic, însă împreună cu tinerii, totul este posibil! – a conchis în încheierea discursului său Comisarul european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Navracsics Tibor.

Împarte cu prietenii tăi: