Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a anunţat la mijlocul săptămânii trecute, că au fost încheiate toate acordurile de parteneriat privind fondurile europene cu toate cele 28 de state membre. Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”

Ţările membre UE trebuie să depună propunerile lor privind programele operaţionale din fonduri europene până la 24 noiembrie.
Comisia a adoptat deja 39 de programe, dar obiectivul general este de a adopta toate programele până în vara anului 2015.
Anunţul a fost făcut, vineri, de către comisarul pentru politici regionale, Corina Creţu:

“ Ne aşteptăm să adoptăm până la sfârşitul anului în jur de 150 din cele 310 programe operaţionale. Este imposibil pentru Comisia Europeană să adopte toate programele operaţionale, deoarece nu vrem să sacrificăm calitatea acestor programe. Vorbim de investiţii pentru următorii zece ani.”

Corina Creţu mai spune că a fost creat un grup de lucru pentru a ajuta ţările care au o absorbţie mai scăzută de 60%.
Va fi făcută şi o analiză în statele membre unde, deşi fondurile au fost alocate în mare măsură, ele nu s-au regăsit în dezvoltarea economică a regiunilor respective.

“În unele regiuni, care au plecat cu un start întârziat, cum este şi cazul României, dar sunt şi alte ţări care, practic, primesc de foarte mulţi… deci în cazul României, şi al Bulgariei, şi Poloniei şi, în fine, sunt ţările din regiunea noastră în general, atunci când se investesc bani, se văd în termeni de ridicare a nivelului de trai.
Dar sunt regiuni unde, indiferent câţi bani dăm, nu se înregistrează creştre economică, nu se înregsitrează îmbunătăţirea vieţii oamenilor, cum este sudul Italiei. “

Pentru mai multe state, inclusiv România, fondurile de coeziune reprezintă 50% din politicile de investiţii, a spus comisarul pentru politici regionale, după reuniunea cu miniştrii din toate statele membre.
Reamintim că Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitor este mai mic decât 90% din media Uniunii.
Fondul de coeziune vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale şi promovarea dezvoltării durabile.
Printre priorităţile acestui fond se află dezvoltarea reţelei transeuropene de transport.
De menţionat că, în data de 18 noiembrie, Comisia Europeană a suplimentat fondurile alocate României pentru construcția a două autostrăzi cu peste 260 de milioane de euro din fondurile de coeziune.
Împreună cu aceste noi alocări, contribuția Comisiei Europene ajunge la 439 milioane de euro, bani care sunt folosiţi la finanţarea a două tronsoane de autostradă în România: Arad -Timişoara şi centura municipiului Constanţa.