Creşterea produsului intern brut nu este spectaculoasã şi, de aceea, creşterea economicã rãmâne fragilã, mai ales în zona euro, spun aceste previziuni. Sperantele pentru o creştere economicã puternicã în Europa, sunt, însã, mai mari pentru 2015 şi 2016. Pentru anul 2014 în ansamblu, creșterea reală a PIB-ului va atinge, potrivit estimărilor Comisiei europene, 1,3% în UE și 0,8% în zona euro.

Claudia Ruse de la Bucuresti Fm ne prezinta toate datele in rubrica Euranet de astazi..

Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene indică pentru restul anului o creștere economică redusă, atât în UE, cât și în zona euro.
Creșterea ar urma să se accelereze ușor în cursul anului viitor pe fondul îmbunătățirii cererii externe și interne. În 2016 se așteaptă o intensificare a activității economice datorită consolidării sectorului financiar precum și recentelor reforme structurale care încep să dea roade.
Totuşi, redresarea economică începută în cel de-al doilea trimestru al anului trecut este încă fragilă, iar relansarea economică este încă slabă în multe state membre, apreciază Comisia Europeană. În ciuda condițiilor financiare favorabile, redresarea economică din 2015 va fi lentă.
În 2016, consolidarea cererii interne și străine și continuarea unei politici monetare flexibile, asociată cu costuri de finanțare scăzute, ar trebui să întărească și mai mult creșterea.
Întrucât se așteaptă ca procesul de creștere economică să cunoască treptat o dinamică tot mai importantă, spre sfârșitul perioadei de prognozare ar trebui să aibă loc ameliorări mai consistente pe piața muncii.
, vicepreședinte al Comisiei responsabil pentru locurile de muncă, creștere, investiții și competitivitate, declara că situația economică și a locurilor de muncă nu cunoaște o îmbunătățire destul de rapidă. Comisia Europeană este hotărâtă să utilizeze toate instrumentele și resursele disponibile pentru a crea mai multe locuri de muncă și pentru a stimula creșterea economică în Europa.
Pe de alta parte Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă spunea ca accelerarea investițiilor este un element crucial al redresării economice. Oficialul European a precizat că redresarea economică ia avânt în mare parte din Europa…
“Considerăm că toate nivelele administraţiei trebuie să-şi asume raspunderile şi să mobilizeze politicile atât pe partea de cerere cât şi de ofertă pentru a stimula creşterea şi ocuparea forţei de muncă. Prima noastra prioritate acum este să stimulăm investiţiile , să declanşăm creşterea economică în timp. Vom lucra la mare viteză sub coordonarea vicepreşedintelui Jyrki Katainen, pentru a aplica planul de investitii de 300 de miliarde EURO anunţat de preşedintele Junker.”
Comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă – Pierre Moscovici mai preciza că toate statele membre au nevoie de reforme structurale hotărâte, de politici fiscal credibile şi de susţinere a investiţiilor, mai ales pentru zona euro. Acestea vor fi eficiente doar dacă sunt strâns coordonate, a mai adaugat oficialul European.
Pentru România, executivul comunitar constatã cã investiţiile au ajutat la creşterea economicã şi, tot pentru ţara noastrã, se aşteaptã o revenire a creşterii economice şi o creştere uşoarã a inflaţiei, dupã ce a scãzut foarte mult în 2014. Comisia prognozeazã, pentru România, o creştere pentru 2015.