Uniunea Europeană ar trebui să fie ‘vârful de lance’ al luptei împotriva evaziunii și fraudei fiscale, a declarat noul comisar european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

Frauda și evaziunea fiscală au o dimensiune transfrontalieră importantă, iar lupta împotriva lor reprezintă un obiectiv major al strategiei Comisiei Europene în acest domeniu. Comisia a jucat un rol-cheie în cadrul Uniunii Europene, dar și la scară mondială pentru a le combate. Cooperarea cu șefii statelor lumii este esențială pentru a oferi o soluție eficientă la această problemă.

Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri economice și financiare a anunțat că s-au decis noi măsuri de transparență fiscală și evitarea legilor fiscale anticipate.

“Angajarea Comisiei Europene în lupta ămpotriva evaziunii fiscale nu este ceva nou, dar astăzi rezultatele sunt mai evidente ca niciodată.

Eficiența economică, justiția socială și concurența loială, iata 3 principii care susțin această luptă. Iar aceste principii se află în centrul acțiunilor noastre. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana va continua cu ambiție și determinare în această perioadă.”

Este important de subliniat rolul statelor  membre. In cazul în care Comisia propune o inițiativă în lupta împotriva fraudei fiscale, numai statele membre au drept de vot. Este necesară conștientizarea și acceptarea din partea lor a planului de acțiune  în această direcție. Ca urmare a acceptării în unanimitate de statele membre trebuie să se țină cont de capacitatea acestora de a lua masurile ce se impun.