Creşterea globală a PIB a fost mult mai scăzută decât se aştepta, în prima jumătate a acestui an, a declarat vicepreşedintele Katainen.

Asta s-a datorat în principal slăbiciunii economiilor în curs de dezvoltare, dar şi tensiunilor geopolitice în creştere în Ukraina şi Orientul Mijlociu.
Previziunile pentru creşterea comercială au fost revizuite în jos, iar economia zonei euro se va extinde cu numai 0,8% în acest an, 1,1% anul viitor şi 1,7% în 2016.
Cum ar trebui acţionat, a punctat Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice şi financiare:

Nu există un singur răspuns simplu. Redresarea economică încă se căzneşte să ia avânt, în mare parte din Europa; considerăm că este esenţial ca toate nivelele administraţiei să îşi asume răspunderile şi să mobilizeze politicile, atât pe partea de cerere, cât şi de ofertă, pentru a stimula creşterea şi ocuparea forţei de muncă.
Deci nu avem o soluţie simplă, un unic răspuns.Toate statele membre au nevoie de reforme structurale hotărâte, de politici fiscale credibile şi de susţinerea investiţiilor. Prima noastră prioritate, acum, este să stimulăm investiţiile, să declanşăm creşterea şi să o susţinem în timp.
Vom lucra în mare viteză, sub coordonarea vicepreşedintelui Katainen, pentru a aplica planul de investiţii de 300 de miliarde, anunţat de preşedintele Juncker.