In plina tectonica occidentala si euroasiatica, Ucraina este un ‘nod gordian’ al intereselor, inclusiv energetice. Mare parte a gazului folosit de Uniunea Europeana, provenind din Rusia, tranziteaza Ucraina.

Daca UE are nevoie in fiecare an de 450 de miliarde de metri cubi de gaz pentru consum, ea importa 300 de miliarde, din care 125 de la gigantul rus Gazprom. Dintre acestea, 75 de miliarde de metri cubi tranziteaza Ucraina. Pentru a evita dependenta de Gazprom, care nu s-a comportat doar ca un stat in statul rus ci si ca o pirghie de santaj economico-energetic si politic, programul politic al noii Comisii Europene cuprinde deja o idee enuntata de Jean Claude Juncker – de a infiinta rapid o Uniune Europeana a Energiei. Aceasta s-ar constitui in negociatorul comunitar unic din cadrul tratativelor comerciale in domeniu..

Pina atunci, si pina va sosi gazul lichefiat american promis ca ajutor de urgenta de presedintele Barack Obama, in discursul de la Bruxelles, asta vara, “tectonica energetica” continentala trece prin masa tratativelor. Si dupa 5 luni de negocieri, Uniunea Europeana, Ucraina si Rusia au semnat zilele trecute la Bruxelles un acord de reluare a livrarilor de gaz prin Ucraina.
Marul discordiei l-a constituit datoria Ucrainei fata de Gazprom inca din iarna trecuta, facturi neplatite de 3,1 miliarde de dolari. Comisarul European pentru energie, Gunther Ottinger, prezent la negocieri a declarat:” Banii sunt cheia negocierilor. In total este nevoie de 4,6 miliarde de dolari. Incercam sa constituim un pachet financiar pentru a acoperi o parte din facturile neplatite ale Gazpromului si sa finantam cumpararea de gaze platite in avans. Ucraina are probleme de plata mari”, a spus Ottinger, care a adaugat ca ea isi plateste acum datoria de 3,1 miliarde dolari, la pretul fixat de 385 de dolari pe mia de metri cubi si ca este capabila sa-si achite integral datoria la gaze catre Rusia. In acest sens, doua programe de sustinere macroeconomica de 1,6 miliarde de euro, acordate de UE, vor fi suplimentate de sprijinul FMI in valoare de 17 miliarde de dolari.
„Sperăm că acesta este un nou început de capitol, mai constructiv, în relaţiile dintre UE, Rusia şi Ucraina”, a anunţat imediat Gazprom într-un comunicat. Pe de alta parte, ministrul rus al Energiei, Alexandr Nowak, a amintit ca datoria Ucrainei fata de Gazprom ar fi de 5,3 miliarde de dolari si ca Rusia accepta, la fel ca Ucraina, sa astepte verdictul Curtii Internationale de Arbitraj de la Stockholm, ce se va pronunta vara viitoare.
Deci, in urma negocierlor tripartite si a asigurarilor comisarului pentru energie Ottinger, europenii pot sta linistiti la iarna. Intregul necesar de gaze va fi livrat si este garantat. Acordurile dintre UE, Ucraina si Rusia acopera asadar, nu doar lichidarea platii restantelor Ucrainei, ci si modalitatile de plata pentru livrarile pina in martie 2015.
E semnificativ ca in seara incheierii acordului, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au declarat la Bruxelles ca “UE isi va juca deplin rolul de a facilita aplicarea acordului semnat, chiar daca el este o rezolvare provizorie a conflictului gazelor dintre Rusia si Ucraina”. Cei doi s-au intretinut apoi cu presedintele rus Vladimir Putin si cel ucrainean, Petro Porosenko. In cursul acestor convorbiri, Angela Merkel si Francois Hollande au insistat ca UE isi va juca deplin rolul, impreuna cu partenerii sai – SUA, G7,FMI- pentru a pune in aplicare acordul semnat. Astfel ca, iata, confortul elementar al oamenilor din UE ori Ucraina, ori alte state din regiune, se constituie intr-o dimensiune economica a relatiilor UE-NATO-Rusia, putand detensiona sau dimpotriva raporturile politico-militare ale acestora. Intelegerea e valabila doar pina la primavara. Baletul aprovizionarii cu gaze a Europei e deocamdata “Lacul Lebedelor”.

Împarte cu prietenii tăi: