După două mandate caracterizate de crize succesive, actualul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso,  îşi încheie activitatea. Din 2004,  de când a preluat preşedinţia Comisiei Europene, au fost cei mai dificili ani de la începutul integrării europene, spune José Manuel Barroso.

“Astăzi avem 28 de țări membre, aproape de două ori mai mult de-a lungul unei perioade dificile. Există o dovadă mai bună a capacităţii de rezistenţă şi adaptare a Uniunii noastre? Faptul că suntem capabili să rămânem uniţi și deschişi în timpul crizei confirmă rezilienţa extraordinară și puterea Uniunii Europene și nu ar trebui să subestimăm aceste lucruri.

În momentul în care criza a izbucnit, nu am avut aproape niciun instrument pentru a reacţiona . Ne-am confruntat cu o criză fără precedent. Nu am avut mecanisme pentru a sprijini țările care au fost sub amenințarea imediată. Și ceea ce am făcut, am facut împreună: Comisia, statele membre, și întotdeauna, cu sprijinul puternic al Parlamentului, împreună, am creat un nou sistem de guvernare.”

Chiar dacă Europa a dovedit că este mult mai puternică decât se credea, rămân ecourile privind zona euro.

José Manuel Barroso: “Comisia are astăzi mai multe competențe în ceea ce privește guvernarea din zona euro decât înainte de criză. Banca Centrală Europeană are astăzi posibilitatea de a efectua supravegherea directă a băncilor din Europa, ceea ce a fost considerat imposibil. Ar fi fost aproape de neimaginat înainte de criză. Și îmi amintesc când am vorbit atunci despre o uniune bancară că am primit telefoane şi eram întrebat de ce o uniunea bancară, pentru că acest lucru nu este în tratate”, și am răspuns: „Da, nu este în tratate, dar avem nevoie, dacă vrem să îndeplinim obiectivele tratatelor, și anume obiectivele de stabilitate pentru creștere economică!”

Discursul nu putea fi lipsit de tema competitivităţii:
“Investițiile private vor veni mai mult atunci când avem economii competitive, care pot atrage aceste investiții private și, într-adevăr, eu sunt acum fericit să văd că cele mai multe dintre țările noastre, într-un ritm diferit, au reforme structurale ambițioase, reforme pe care le-au considerat imposibil de realizat înainte de criză.”

Actualul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, va înmâna puterea europeană succesorului său, Jean-Claude Juncker, şi noii sale echipe executive.

Împarte cu prietenii tăi: