O agenda a forumului extrem de încărcată în cadrul căreia liderii Europei au discutat despre viitorul energetic și schimbările climatice, situația economică în spațiul comunitar, Ebola și eforturile de limitare a epidemiei sau căile de îndeplinire a înţelegerilor de la Minsk privind încetarea focului în Donbas .

În deschiderea summitului Herman Van Rompuy a declarat:
Acesta este un Consiliu European special. Vom decide asupra politicii europene privind schimbările climatice, una dintre marile provocări ale umanității. Este o problemă de supraviețuire, este exemplul perfect de politică pe termen lung. Ne promitem nouă și lumii întregi să decidem in cadrul acestui Consiliu European asupra unui acord privind schimbările climatice care să fie declarația de rămas bun a președintelui Barosso și a mea.
În final Consiliul European a aprobat pentru UE un obiectiv obligatoriu de reducere până în 2030 a emisiilor interne de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40 % față de 1990. S-a stabilit un obiectiv la nivelul UE de cel puțin 27 % energie regenerabilă consumată în UE în 2030, și s-a luat act de importanța fundamentală a unei piețe interne a energiei pe deplin funcționale și conectate. Reamintind concluziile din martie 2014 privind realizarea acesteia, Consiliul European a subliniat că trebuie să se mobilizeze toate eforturile pentru realizarea de urgență a acestui obiectiv.
În ceea ce privește situația economică și cea a ocupării forței de muncă președintele Van Rompuy a precizat:
Locurile de muncă reprezintă prioritatea noastră numărul 1. Investițiile sunt cruciale și de aceea liderii europeni încurajează intenția Comisiei de a lansa o inițiativă financiară de 300 de miliarde de euro atât din fonduri publice cât și private. Am cerut ca planul să fie prezentat la viitoarea întâlnire din decembrie.
Consiliul European este profund îngrijorat de răspândirea în continuare a virusului Ebola în Africa de Vest și de numărul tot mai mare de persoane infectate și care mor din cauza acestuia. Consiliul European a apreciat eforturile guvernelor țărilor afectate și ale ONG-urilor
de a da un răspuns la o problemă de sănătate fără precedent.

Sunt fericit sa pot anunța alocarea a unui miliard de Euro pentru lupta împotriva Ebola.
Suportul european nu constă numai în fonduri ci și în expertiză medicală și personal de suport. Aș vrea să salut munca depusă de lucrătorii din domeniul sănătății și să-i asigur, de asemenea, că vor avea parte de cele mai bune îngrijiri.

Consiliul European a mai adoptat Decizia de numire a Comisiei Europene. Următorul Summit UE va fi condus deja de către Donald Tusk, ex-premierul Republicii Polonia.
Au mai fost Consilii Europene înainte de mine și vor fi și mai departe, nimeni nu este de neînlocuit. Continuitatea și unitatea instituțiilor noastre democratice sunt cele care contează.