Cel mai recent Buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială arată că redresarea economică care a început în primăvara anului 2013 este încă fragilă. Rămâne incertă, totodată, evoluţia ocupării forţei de muncă. Comisia Europeanã impulsioneaza lucrurile și readuce în prim-plan Garanția pentru tineret si efectele pe care aceastã reformã ar urma sã le producã.

În comunicarea publicatã Comisia Europeanã remarcã faptul cã multe dintre statele membre au început deja sã implementeze Garanția pentru tineret și cã, spre deosebire de alte reforme structurale, aceasta prinde contur cel mai rapid.
De asemenea, Buletinul realizează o analiză comparativă a inegalității privind veniturile între statele membre și subliniază faptul că este important să se promoveze dobândirea de competențe pe tot parcursul vieții pentru a crește capacitatea de inserție profesională a lucrătorilor.
Belgia și Spania sunt, potrivit executivului european, țãrile în care se observã deja primele rezultate. Alte șapte state, printre care și România, implementeazã la acest moment proiecte-pilot, prin care încearcã sã vinã în ajutorul tinerilor.
Ocuparea forței de muncă a continuat să crească în majoritatea sectoarelor începând cu jumătatea anului 2013. Numărul de ore lucrate a crescut și, pentru prima dată din 2011, s-a înregistrat o mică creștere a numărului de contracte de muncă cu normă întreagă, precum și o îmbunătățire a situației tinerilor. Cu toate acestea, multe dintre noile locuri de muncă create sunt cu fracțiune de normă sau temporare.
Situația tinerilor s-a îmbunătățit, rata șomajului înregistrând o scădere importantă în majoritatea statelor membre. Dintre tinerii care au un loc de muncă, aproape jumătate au un contract de muncă temporar și aproape un sfert lucrează cu fracțiune de normă.
Statele membre trebuie să își continue eforturile pentru ca programul Garanția pentru tineret să devină realitate, astfel încât să poată asigura tinerilor ajutor pentru a-și găsi un loc de muncă decent, a urma un curs de formare sau a dobândi experiența sau cunoștințele necesare pentru a obține un loc de muncă în viitor.
Garanția pentru tineret este o inițiativã creatã cu scopul de a mai reduce din problema șomajului în rândul tinerilor europeni. Potrivit celor mai recente date de profil, la sfârșitul lunii august erau în jur de cinci milioane de persoane cu vârstã de pânã în 25 de ani fãrã slujbã sau ocupație în UE. Peste trei milioane dintre ei provin din zona euro. Altfel spus, în medie, în UE, cel puțin unul din cinci tineri nu-și poate gãsi un serviciu. La fel de grav este cã, în jur de 7,5 milioane de tineri nu sunt încadrați pe piața muncii, nici în vreun sistem educațional sau de pregãtire profesionalã, iar decalajele din interiorul Uniunii sunt uriașe.
Aproximativ 10 miliarde de euro se aflã la dispoziția țãrilor membre ale UE pentru realizarea programului Garanția pentru Tineret creat în pentru eradicãrea șomajului din rândurile tinerilor, a declarat comisarul european pentru ocuparea forței de muncã, afaceri sociale și incluziune, László Andor.

Împarte cu prietenii tăi: