În cursul după amiezii de astăzi, președintele Juncker urmează să se întâlnească cu dna Violeta Bultch,noua propunere din partea Sloveniei, ca să stabileasca dacă este potrivită pentru funcția de comisar european.

Întrebarea care s-a pus în legătură cu nominalizarea dnei Violeta Bultch, femeie de afaceri slovenă și o persoană practic necunoscută în lumea politică, este: va putea ocupa postul de vicepreședinte, care îi revenea Sloveniei, alaturi de 4 foști prim miniștri?
Procedura este următoarea, ne explică Margaritis Shinas, purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene:
”Guvernul sloven, împreună cu președintele ales se pun de acord asupra numelui comisarului desemnat, apoi Consiliul trebuie să revadă și să aprobe lista care a fost deja adoptată și publicată pe 9 septembrie, de vreme ce Bratușek nu mai este acolo. Asta se va putea face în 2-3 zile și apoi ne gândim la calendarul parlamentar, pentru aprobare.
În stadiul acesta, nu putem ști cu certitudine dacă de la 1 noiembrie comisia Juncker va putea începe să funcționeze, dar lucrăm la asta.”
Însă, purtătorul de cuvânt a mai spus că nu s-au luat decizii formale, consultările sunt în curs, iar hotărârile vor fi stabilite în lumina evaluării globale a Colegiului, împreună cu Parlamentul European