Raportul Eurydice pentru anul şcolar 2013/2014 arată o creştere a retribuţiilor profesorilor în 16 ţări ale Uniunii Europene comparativ cu anul precedent. Raportul a fost realizat la solicitarea Comisei Europene interesată de evoluţia reformei salarizării în corelare cu fluctuaţia costului vieţii, adică a condiţiilor de viaţă şi muncă.

 

Raportul Eurydice arată că România se află printre ţările în care puterea de cumpărare a profesorilor din ciclul primar a scăzut într-un procent ce variază între 5 şi 10% iar pentru cei din ciclul secundar într-o proporţie de 13 pînă la 17%. Cea mai dramatică scădere s-a înregistrat în Grecia, 40%. În aceste condiţii este crucială creşterea atractivităţii pentru meseria de profesor pentru a avea un bazin suficient de mare pentru a putea selecta profesorii cei mai buni pentru a dezvolta îndemînările necesare în mileniul III – a spus Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism și tineret care a mai adăugat încă o observaţie. Calitatea educaţiei şi abilităţile pe care le predau profesorii tinerei generaţii va avea un impact pe termen lung asupra creşterii economice, a locurilor de muncă. O evaluare a activităţii pe care a depus-o comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret îi aduce satisfacţie la încheierea mandatului.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să adopte o lege de salarizare a personalului din învăţământ, deoarece un profesor din România câştigă într-o lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore. Pe măsură ce Uniunea Europeană îşi revine din criza economică, a spus d-na comisar Androulla Vassiliou, statele membre trebuie să reflecte cu atenţie la rolul pe care îl joacă remuneraţia şi condiţiile de muncă în atragerea şi păstrarea celor mai buni candidaţi.