De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European a fost implicat activ în adoptarea noii legislații privind imigrația.

Pe 24 septembrie, Comisia Europeană a prezentat în cadrul comisiei pentru libertăți civile raportul său anual privind imigrația și azilul, întocmit pe baza datelor furnizate de Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO).
Raportul arată că solicitările de azil în UE sunt în creştere. Potrivit documentului, în 2013 peste 430.000 de oameni au completat cereri de azil în Uniunea Europeană, în creștere cu 100.000 față de 2012, ceea ce reprezintă o mărire de 30% a numărului de solicitări de azil.
12% din aplicanţi au venit din Siria, în timp ce mulţi alţii provin din Rusia, Afganistan, Serbia, Pakistan şi Kosovo.
Aceeaşi tendinţă se constată şi în acest an. Potrivit directorului executiv al EASO, Robert Visser, în primele 8 luni din acest an există o creştere cu 28% a numărului de solicitări de azil comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pentru perioada ianuarie-august din acest an cele mai multe cereri de azil au provenit din Siria, din statele din Balcanii de Vest şi din Eritreea.
De asemenea, directorul EASO a mai arătat că din luna martie a acestui an, de când Rusia a anexat Crimeea, a crescut semnificativ şi numărul cererilor de azil provenind din Ucraina.
La rândul său, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a arătat că raportul prezentat de Comisie subliniază necesitatea consolidării acțiunii UE și a statelor membre în domeniul rezolvării solicitărilor de azil și consolidarea eforturilor de combatere a traficului de ființe umane.
Oficialul European a subliniat că în acest domeniu toate statele Uniunii trebuie să facă mai mult pentru a se putea evita tragedii precum cele în care sute de migranţi şi-au pierdut viaţa în urma scufundării unor vase de mai mari sau mai mici dimensiuni, care erau suprapopulate cu migranţi.
Cecilia Malmstrom:
“Toate statele membre trebuie să aibă locul potrivit în acest sistem. În unele state sunt necesare doar ajustări minore, altele au mai multe de făcut şi alte ţări, practic, trebuie să-şi regândească sistemul de la început.
Cu toate aceste reforme, în câţiva ani, sperăm că toate cele 28 de ţări îşi pot asuma responsabilităţi în domeniu, pentru că, aşa cum ştim, în prezent nici jumătate din statele membre nu-şi îndeplinesc partea lor de misiune în ceea ce priveşte solicitanţii de azil.
Sperăm să avem proceduri similare, rezultate similare şi condiții similare indiferent unde îşi trimite aplicaţia un solicitant de azil.
Deci toate statele membre trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să se asigure că au făcut tot ceea ce era rezonabil necesar pentru ca sistemul să funcţioneze în bune condiţii.”

Trebuie spus că Parlamentul European a adoptat în ultimul an reguli noi privind azilul.
Aceste reglementări introduc proceduri comune și date limită pentru abordarea solicitărilor de azil și drepturi de bază pentru solicitanții de azil care sosesc în UE.
Noile reguli ar trebui să intre în vigoare în a doua jumătate a anului 2015.