Revizuirea normelor de identificare a cailor a fost aprobată săptămâna trecută de către experți din statele membre ale UE. Ce prevăd aceste norme, aflăm de la de la info-officer-ul Europe Direct Craiova, Carmen Oprescu.

Iată că după scandalul de anul trecut, sănătatea animalelor este din nou în atenţia Comisiei Europene, care prin acest nou regulament va înăspri normele privind pașapoartele destinate cailor. În acest sens, este prevăzut un sistem european mai sigur pentru înregistrarea și identificarea cailor din spaţiul comunitar. Trebuie precizat că în Europa există 7 milioane de cai, iar noile norme impun ca mânjii, până la împlinirea vârstei de un an, să fie echipaţi cu un singur pașaport care conține un număr unic de identificare. Acest pașaport va acționa, la fel ca dosarele medicale și va însoți calul pe tot parcursul vieții. Mai trebuie adăugat că toţi caii născuți după 1 iulie 2009 vor trebui să poarte un microcip, iar aceste caracteristici tehnice de securitate vor fi puse în aplicare pentru a reduce riscul de falsificare a pașapoartelor. Acestea vor asigura mai multe garanții că în farfuriile noastre nu va poposi carne de cal de calitate necorespunzătoare, iar caii nu vor mai împuşcaţi accidental sau fraudulos în scopul consumului uman. În acest fel este exclusă frauda din lanţurile alimentare.
Aplicarea acestui nou regulament va incepe la 1 ianuarie 2016. Până atunci, Uniunea Europeană are timp să realizeze o bază de date centralizată. În plus, pentru deținătorii de cai, se vor simplifica procedurile pentru actualizarea datelor de identificare, atât în ​​pașaport, cât și în baza de date a organismului emitent.
Conform legislației UE privind medicina veterinară, este reglementată sacrificarea cailor care au primit tratament medicamentos. Astfel, este interzisă comercializarea de carne de cal, dacă animalul a fost tratat cu fenilbutazonă sau cu alte substanţe neautorizate. În cazul în care unui cal i s-a făcut un tratament specific şi i-au fost administrate substanțe pe bază de droguri, este necesară o perioadă de așteptare de șase luni înainte de sacrificare pentru consum uman.