În urmă cu 57 de ani, la Câmpulung-Moldovenesc, s-a născut Anca Parghel.

Anca_Parghel_1Ediţia Colecţiei de Jazz din 16 septembrie îi este dedicată. Veţi avea ocazia începând cu ora 23.00, la Radio Cluj, să descoperiţi momente inedite, emoţionante din viaţa vocalistei – minutele petrecute în cabinele de înregistrări radio, atunci când vocea marii noastre interprete de jazz devenea pasărea măiastră care prin cântul ei aduce lumină şi bucurie în suflete.

Veţi asculta în premieră la Radio Cluj ultimele înregistrări de studio realizate de Anca Parghel la Radio România.

Despre Anca Parghel ne-a vorbit chiar inginerul de sunet Călin Gibescu, care a realizat aceste înregistrări. Însă colegul nostru din radio a contribuit în repetate rânduri la realizarea înregistrarilor Ancăi Parghel şi ale altor interpreţi de jazz de la noi sau invitaţi din străinatate.

Călin Gibescu: „A vorbi despre despre Anca Parghel înseamnă a mărturisi frumuseţea cântecului – nesfârşita graţie care ne picură în inimă, balsamul care ne vindecă sufletul. A vorbi despre Anca Parghel înseamnă a ieşi în întâmpinarea harului. Vocea ei era atât de luminoasă, de limpede, de curată, asemenea unei picături proaspete de rouă, care te însoţeste până sus de tot, într-un zbor nemărginit, la stele. Felul ei de a cânta era unic, inexprimabil, imposibil de atins. Era un om evoluat spiritual, care conştientiza că vocea ei superbă este un dat divin, un vehicul prin care harul lui Dumnezeu se revarsă către noi toti.”

Anca_Parghel_2Despre istoria înregistrărilor Ancăi Parghel (din anul 2007 şi de la începutul lui 2008) veţi afla la Colecţia de Jazz, ediţia 16 septembrie.

Din 5 decembrie 2008 Anca Parghel a plecat să cânte cu îngerii. Noi ne bucurăm încă de prezenţa ei, ascultându-i înregistrările…