Datele se referă la la diverse aspecte ale competitivității, precum: inovația, performanța la export, mediul de afaceri, administrația publică, finanțele și investițiile.

Comisarul european pentru industrie și antreprenoriat ,Fernando Nelli Feroci, a comentat:
” Europa iese din criză și dă, încet-încet, semne de revenire. Totuși, chiar dacă facem progrese, încă nu am atins nivelul de creștere pe care-l vizam și de care aveam nevoie pentru a crea locuri de muncă. Mai sunt destule de făcut. În ciuda diferențelor între performanțele și politicile statelor membre, sunt unele probleme comune. Lipsa investițiilor, accesul la finanțare, prețul energiei, ineficiența administrației loca le, necesitatea schimbărilor structurale.”
Comisia Europeană duresteca în urma acestui raport, statele membre să se concentreze asupra rezolvării acestor probleme pentru ca industriile, companiile, IMM-urile să devină competitori mai puternici pe piața globală.
Din puct de vedere al nivelului de competitivitate, statele membre ale Uniunii au fost împărțite în 4 grupe; România se clasează în cea de-a 3-a, caracterizată prin competitivitate modestă, dar în creștere.