Comisia Europeana a confirmat intenția de a aloca o finanțare suplimentară de 30 de milioane de euro din fondurile UE pentru programele de promovare a politicii agricole comune (PAC), începând din 2015, la cele 60 de milioane de euro, prevăzute anual în bugetul PAC.

Pe de o parte, sancțiuni impuse Rusiei, pe de altă parte, măsuri pentru a contracara embargoul de la est pentru diferitele produse ce vin din comunitate, acestea sunt liniile sub care se consumă începutul de toamnă de la Bruxelles.
Interdicția rusă vizează anumite sectoare, în special cel al fructelor și legumelor. 29 % din exportul de fructe și legume al UE merge la Rusia, dar, de asemenea, și sectorul de brânzeturi, unde 33 % din exportul UE ajunge în Rusia .
Pe aceste paliere Comisia Europeană a confirmat că are intenţia de a aloca o finanţare suplimentară de 30 de milioane de euro pentru programele de promovare ale Politicii Agricole Comune (PAC) care încep în 2015, pe lângă cele 60 de milioane de euro prevăzute deja anual în bugetul PAC pentru aceste programe, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Având în vedere că aceste scheme sunt cofinanţate, modificarea operată de CE ar putea să însemne o finanţare suplimentară în valoare de 60 de milioane de euro pentru măsurile de promovare.
Confirmând această decizie, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș a declarat

Am avut un prim pachet de măsuri, după cum știți, adoptat la 11 august, pentru piersici și nectarine; apoi la18 august am ajuns , împreună cu un pachet mai larg care să acopere alte fructe și legume și apoi am anunțat măsuri pentru sectorul produselor lactate , în special ce vizează depozitarea de brânză , unt și lapte praf, depozitare temporară pentru câteva luni până când vom găsi alte piețe sau alte destinatii .

Acum, pot anunța că vom prezenta un pachet de 60 de milioane , astfel încât să putem finanța , pe cât posibil, un program de promovare, de marketing care să încerce să găsească piețe alternative, astfel că vorbim despre un buget total de 120 de milioane: 60 de milioane de la UE și 60 de milioane din sectorul privat .
Suntem perfect conștienți de faptul că , în anumite sectoare , în special pentru IMM-uri , care sunt deosebit de grav afectate , exploatații mici , ferme mici, în cazul în care mare parte din producția lor a fost în mod tradițional exportată în Rusia ar putea avea nevoie de ajutor sau sprijin specific , compensații financiare . Vom face , de asemenea, o analiz a altor posibilități și aștept cu nerăbdare să discutăm acest lucru cu miniștrii. Asta pentru că avem nevoie de acțiuni comune între Comisie și statele membre în condițiile în care executivul comunitar trebuie să acționeze în limitele bugetare stabilite de Parlamentul European și de Consiliul.

Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș. De adăugat că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.

Împarte cu prietenii tăi: