Au participat la sondaj 28.000 de cetățeni din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

95% dintre repondenți au afirmat că protecția mediului este foarte importanta pentru ei și că se poate face mai mult în acest domeniu. Rezultatele relevă și că sunt necesare, în opinia cetățenilor, amenzi serioase pentru cei responsabili de infracțiunile de mediu.
Pentru 60% dintre românii participanți la sondaj, una dintre principalele probleme o reprezintă poluarea aerului, iar 80% dintre ei cred că Uniunea Europeană ar trebui să poată verifica dacă legislația în domeniu este aplicată corect în țara noastră. Deasemenea, ei cred că ar trebui alocate mai multe fonduri europene pentru activitățile de protecție a mediului.
Față de anteriorul Eurobarometru, de acum 3 ani, mai mulți cetățeni ( 75% dintre cei chestionați) au declarat că sunt gata să cumpere produse ecologice, chiar dacă acestea sunt ceva mai costisitoare.
Cea mai mare parte a europenilor (85%) consideră că pot juca un rol în protejarea mediului prin separarea deșeurilor pentru reciclare, reducerea consumului de energie, reducerea consumului de apă și prin utilizarea mijloacelor de transport în comun.
In ceea ce privește reciclarea, comisarul de mediu, Janetz Potocnik, declara la inceputul lunii iulie:

” Cum va trebui să arătăm până în 2030 – să reușim să reciclăm 70% din deșeurile municipale și 80% din deșeurile produse de ambalaje, în funcție de materialele specifice.Iar până în 2025 să interzicem lanfiling deșeurilor reciclabile și a celor biodegradabile.”

In legătură cu rezultatele Eurobarometrului, Janetz Potocnik a apreciat că: faptul că protecția mediului se bucură de un sprijin atât de puternic, pe o scară atât de largă, chiar și într-o perioadă dificilă, este un aspect pozitiv.

Împarte cu prietenii tăi: