Trei producători de cipuri pentru carduri bancare şi telefoane mobile, Infineon Technologies, Samsung si Philips, au fost amendaţi de Comisia Europeană cu 138 de milioane de euro pentru formarea unui cartel între anii 2003 si 2005.

În urma investigaţiei antitrust, Comisia Europeană a concluzionat că cele trei companii şi-au transmis informaţii comerciale despre preţuri, clienţi şi capacitatea de producţie.

Dacă firmele aleg să încheie astfel de înţelegeri, de pe urma cărora companiile care cumpără cipuri şi consumatorii au de pierdut, acestea ar trebui să se aştepte la sancţiuni”, spune vicepresedintele CE, Joaquin Almunia:

“Comisia Europeană a descoperit un cartel format din producători de cipuri inteligente folosite pentru SIM-urile telefoanelor, cardurile bancare şi cărţile de identitate. Am aplicat amenzi de 138 de milioane de euro în acest caz. Companiile implicate în acest cartel sunt Infineon, Philips, Samsung şi un joint-venture între Hitachi şi Mitsubishi, numit Renesas.

Aceste companii s-au înţeles asupra comportamentului lor pe piaţă, au discutat şi au făcut schimb de informaţii comerciale sensibile privind preţurile, clienţii, negocierea contractelor, capacitatea de producţie sau de utilizare, precum şi informatii despre comportamentul lor pe piaţă, în viitor.

Acest cartel a fost organizat printr-o reţea de contacte bilaterale, între septembrie 2003 si septembrie 2005. Înţelegerea le-a permis să aibă raspunsuri la cererea clienţilor de a avea preţuri mai mici.”

Din totalul amenzii stabilite de Comisia Europeană, producătorul german de componente semiconductoare Infineon a primit cea mai mare parte, respectiv suma de 82,7 milioane de euro, în timp ce compania olandeză Philips are de achitat 20 de milioane de euro.

Vicepresedintele CE, Joaquin Almunia:

“Una dintre companii, Renesas, acest joint venture pe care l-am mentionat mai devreme, a scăpat fără sancţiuni, deoarece a fost compania care a dezvăluit Comisiei Europene existenţa cartelului.
Samsung a beneficiat de o reducere a sancţiunii cu 30% datorită cooperării pe parcursul investigatiei.”

Cipurile pentru carduri inteligente sunt utilizate în telefonia mobilă, în sistemul bancar, pentru cărţile de identitate şi paşapoarte, precum şi în diverse alte aplicaţii.

Cele utilizate în telefonia mobilă se bazează în principal pe memorie, de exemplu pentru a stoca numere de telefon. În alte aplicaţii, se bazează pe dispozitive de securitate pentru a asigura confidenţialitatea datelor.