In editia Colectiei de Jazz din 9 septembrie, de la ora 23.00, vom asculta variante ale temei standard „Round Midnight. Compozitia ii apartine pianistului Thelonious Monk, iar textul a fost realizat de Bernie Hanighen. De-a lungul timpului au fost si alti muzicieni de jazz care au revendicat piesa, afirmand ca ei sunt autorii. 

Th.Monk_copertaThelonius Monk a declarat ca a compus tema cand avea 18 ani, adica in 1935. Abia noua ani mai tarziu piesa a fost inclusa in repertoriul orchestrei Cootie Williams. Celebrul trompetist a dorit sa imparta drepturile de autor asupra piesei cu Thelonius Monk. Din acest motiv, pe unele partituri este trecut co-autor Cootie Williams.

In 1946, un alt trompetist a intervenit asupra piesei, realizand o introducere si o orchestratie originala. Transformarile aduse de Dizzie Gillespie au fost foarte apreciate de Thelonius Monk, care le-a introdus in partitura, l-a acceptat pe Gillespie co-autor, iar dupa aceea si-a cantat propria tema in noua varianta. 

Round Midnight_fragm_partitura

 

‘Round Midnight este si titlul unui film realizat de regizorul Bertrand Tavernier. Filmul prezinta viata unui saxophonist de jazz. Personajul principal este interpretat de saxofonistul tenor Dexter Gordon, iar actiunea a fost inspirata de cartea autobiografica Un portret al lui Bud Powell. Coloana sonora a filmului a fost interpretata de jazzmeni celebri (Herbie Hankock, Bobby McFerrin, Chet Baker) si a primit premiul pentru cea mai buna muzica de film.