Comisia Europeană adopta masuri de protejare a producatorii de lapte pentru a atenua impactul restrictiilor rusesti la importurile de produse lactate din Uniunea europeana.
De asemenea, Comisia a precizat că perioada de intervenție publică în sectorul untului și laptelui praf degresat va fi prelungită până la sfârșitul anului.
Claudia Ruse de la Bucuresti Fm ne aduce informatii suplimentare despre acest subiect in rubrica Euranet Plus de azi.

Comisia Europeană a anunțat că va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat și anumitor brânzeturi, cu scopul de a atenua impactul restricțiilor rusești la importurile de produse lactate din UE și pentru a limita efectele negative pe piața internă.
Având în vedere că valoarea exporturilor UE către Federația Rusă a fost anul trecut de un milliard de Euro, Comisia dorește să extindă această măsură și în acest sectorul brânzeturilor.
Deoarece regulile privind piața existente în cadrul Politicilor agricole comunitare prevăd doar plata unui sprijin pentru depozitarea în regim privat în cazul untului, laptelui praf degresat și doar anumitor brânzeturilor, măsuri excepționale vor trebui mobilizate pentru a acoperi marea varietate de brânzeturi exportate în Federația Rusă spune Roger Waite, purtatorul de cuvant al Comisarului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș.
El a explicat ca semnalele de pe piața europeană a produselor lactate în ceea ce privește prețurile arată că embargoul impus de Federația Rusă începe să afecteze acest sector.
Câteva state membre ale căror venituri din exporturi scad, trebuie să găsească noi piețe de desfacere. Sectorul european al produselor lactate are nevoie de timp și de ajutor pentru a se adapta mai spune Roger Waite:
”Ceea ce încercăm să facem este să apelam la depozite private pentru unt , lapte praf degresat si anumite brânzeturi, pentru că acum există un surplus de aceste produse pe piata europeană. Tocmai de aceea Comisia Europeana anunță că va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a acestor produse, sprijin care să acopere costurile zilnice de depozitare a acestor produse intre 3 și 7 luni, astfel încât sa le fie usorin special țările membre să scadă presiunea prețului și să le dea timp acestora să caute alte piețe pentru a-si vinde produsele lactate.”
Potrivit regulilor privind piața existente deja în cadrul politicii agricole comune , Comisia ajută la finanțarea costurilor de depozitare temporară intre 90 și 210 de zile, pentru unt, lapte praf degresat si doar anumite brânzeturi.
Exporturile de produse lactate din UE către Federația Rusă au fost, anul trecut, în valoare de 2,3 miliarde €.
25 de state membre au exportation anul 2013 brânzeturi în Federația Rusă.
Cei mai mari exportatori europeni fau fost Olanda, Lituania, Finlanda, Polonia, Danemarca, Germania, Italia, Franța și Letonia.
Măsurile din sectorul produselor lactate vin ca adaos la măsurile de urgență de sprijinire a pieței deja anunțate pentru sectorul de piersici și nectarine.