Flaxibilitatea este un mod inteligent de a pune în aplicare normele pe care le avem, a declarat preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, José Manuel Barosso, în cadrul forumului economic ce s-a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni.

„O mare parte din ceea ce ne-am propus a fost făcut. Sarcina de acum înainte este de a menţine ritmul, de a implementa şi de a aplica în mod concret reformele pe care le-am pus în mişcare, la toate nivelurile. Creşterea a fost scopul nostru de la început.
Trebuie să evităm tot ceea ce distrage atenţia de la necesitatea unor reforme.
Regulile Pactului de stabilitate şi de creştere trebuie să fie respectate sută la sută. Cel mai rău lucru pe care îl putem face acum este să nu respectăm regulile pe care noi le-am stabilit.”

După revizuirea Pactului de stabilitate şi de creştere trebuie pus accentul mai degrabă pe deficitul structural decât pe deficitul nominal, luând în considerare aşa-numitul ciclu economic. Iar acest lucru cu atât mai mult cu cât fiecare stat se confruntă cu dificultăţi şi provocări proprii.

Ar fi o greşeală să ne concentrăm numai pe consolidarea fiscală.
Stabilitatea este foarte importantă, dar stabilitatea este doar o parte a programului european.
“Avem nevoie atât de stabilitate, cât şi de creştere. Şi avem nevoie de reforme structurale pentru a face economiile noastre mai competitive”, a mai precizat preşedintele în exerciţiu al CE, Jose Manuel Barosso.