In seara de joi, in cadrul programului Pasaj Urban, de la ora 23.00, puteti asculta o Colectie de Jazz dedicata grupului vocal Lambert, Hendricks and Ross. Vorbim despre istoria jazzului vocal, despre aparitia aranjamentelor vocale, despre jazzul scat.

LHandR_jazzPrea putin cunoscut in zilele noastre, grupul vocal Lambert Hendricks and Ross si-a inceput activitatea in 1957. Cei trei vocalisti (Dave Lambert, Jon Hendricks si Annie Ross) au introdus noi variante de aranjament vocal, combinand improvizatia scat cu interpretarea pe texte elaborate de Jon Hendricks, versurile avand ca sursa de inspiratie linia melodica a unor solouri celebre de improvizatie. De referinta pentru creatia lui Hendricks si pentru interpretarile grupului raman piesele Moanin’, Four, Billie’s Bounce si Cotton Tail.

Din 1962, dupa plecarea din grup a vocalistei Annie Ross, activitatea este continuata tot in formula de trio, vocea feminina apartinandu-i Yolandei Bavan. In acelasi an, grupul Lambert, Hendricks and Bavan canta la Festivalul de la Newport, interpretarile lor fiind incluse intr-un film realizat de Buddy Bregman: “The 1962 Newport Jazz Festival”.

Muzica realizata de vocalistii grupului a inspirat de-a lungul anilor alte ansambluri vocale de succes, precum Manhattan Transfer sau New York Voices.

Activitatea grupului vocal a incetat in 1964. Sunetul creat in perioada “Lambert Hendricks and Ross” a fost readus in atentia publicului de fiecare data de Jon Hendricks, prin activitatea lui sustinuta, de peste 60 de ani, pe scenele jazzului, in festivaluri si concerte, in diferite formule vocale. Jon Hendricks grup a fost prezent si pe scena Salii Palatului din Bucuresti la inceputul anilor ’90.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=ozBlOk5oqEk[/youtube]