Siegfried Geilhausen este diplomat german. A venit la Timişoara în vara anului 2012 unde ocupă funcţia de viceconsul la Consulatul Germaniei, poziţie din care participă la diferite manifestări publice unde, adesea, este rugat să adreseze un cuvânt de salut. De cele mai multe ori se adresează atât în germană, cât şi în română. Acesta este motivul pentru care Siegfried Geilhausen urmează, de câteva luni, cursuri de limba română la un centu lingvistic din Timişoara.

Siegfried Geilhausen mărturiseşte că în cei câţiva ani de când se află la Timişoara a ajuns să îndrăgească atât ţara noastră cât şi limba română. Deşi, de la o vârstă nu mai este uşor să deprinzi o limbă străină, diplomatul german consideră că învăţând româna îşi exprimă ataşamentul faţă de România.

De remarcat faptul că Siegfried Geilhausen nu a scris până acum poezii nici în germană şi nici în altă limbă. La cursul de română a studiat câteva poezii şi a primit ca temă de casă să caute alte poezii pe care să le citească. A înţeles însă greşit tema şi a început să scrie el singur poezii. Lucrarea pe care a ales-o să o citească este dedicată oraşului Timişoara şi exprimă modul foarte personal în care oaspetele german trăieşte şi observă viaţa citadină.

De Ziua Limbii Române, marcată pe 31 august, Radio România a lansat o campanie în cadrul căreia personalităţi din străinătate care trăiesc în ţara noastră povestesc despre relaţia pe care o construiesc cu limba română.

Foto: Zoltan Pazmany

Împarte cu prietenii tăi: