Ieri s-a desfăşurat summitul regional de la Minsk, la care au fost prezenţi Catherine Ashton, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, comisarul european al Energiei, Günther Oettinger, şi comisarul european al Comerţului, Karel De Gucht.

În cadrul conferinţei de presă susţinute aseară, Catherine Ashton a declarat:

“Ne-am concentrat, în primul rând atenţia, pe respectarea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei, un punct foarte important în demararea discuţiilor pentru pace şi securitate, în rezolvarea crizei din estul Ucrainei.”

Convorbirile dintre preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, Petro Porosenko şi Vladimir Putin, s-au terminat, azi-noapte, la Minsk, fără progrese concrete în rezolvarea crizei din estul Ucrainei.

În urma discuțiilor purtate, Ucraina și-a asumat răspunderea de a îndeplini graficul de acțiuni care va duce la ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, din septembrie.

Astăzi şi mâine, la Bucureşti, se va desfăşura Reuniunea Anuală a Diplomaţiei.
Sunt asteptaţi să participe Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, dar şi şefii diplomaţiilor georgiană şi moldoveană.
Întâlnirea este o ocazie de a dezbate teme şi dosare de actualitate în relaţiile internaţionale.