Institutul de Speologie “Emil Racoviţă”din Cluj recrutează voluntari pentru un experiment ştiinţific, în care se urmăreşte cercetarea comportamentului uman în condiţii de izolare totală.
Acţiunea se derulează împreună cu Catedra de Neurologie a Spitalului de Recuperare.

Experimentul va începe în prima jumătate a lunii septembrie, în peştera Humpleu, din Masivul Vlădeasa. Un medic rezident va intra şi va rămâne în peşteră timp de două săptămâni, în timp ce aparatele de la suprafaţă îi vor monitoriza parametrii organismului şi reacţiile.

Voluntarii vor urmări în permanenţă un telefon de urgenţă, la care persoana din peşteră va putea apela în caz de nevoie. Ei vor fi instalaţi într-un cort în apropierea intrării în peşteră, după cum explică profesorul Iosif Viehmann de la Institutul de Speologie, el însuşi participant la două experimente de izolare, în anii 2000.

Intrarea în peşteră va avea loc în intervalul 8-14 septembrie, la o dată care va fi aleasă de persoana care va coborî în subteran.
Pentru acest experiment e nevoie de 16 voluntari, care vor supraveghea, câte 24 de ore fiecare, telefonul de urgenţă. Cei interesaţi se pot înscrie la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” din Cluj, str. Clinicilor nr.5-7.