Serbia speră să devină cel de-al 29-lea membru al Uniunii Europene în anul 2020, urmând Croaţia, ţara vecină care a aderat la data de 1 iulie 2013.
S-a obţinut statutul oficial de candidat în martie 2012, însă Bruxelles a anunţat deschiderea lucrărilor abia un an mai tarziu, după ce Serbia a ajuns la un acord considerat istoric asupra normalizării relaţiilor cu Kosovo.

În mod oficial, negocierile de aderare la UE au început în ianuarie anul acesta.
Care sunt etapele pe care trebuie să le urmeze Serbia acestea sunt clar definite şi comunicate, a precizat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE:

“Aşteptările Uniunii Europene au fost reafirmate săptămâna trecută şi toate ţările partenere sunt de acord să sprijine, să dezvolte şi să valorifice noile oportunităţi, deoarece pentru noi este esential să promovăm solidaritatea internatională şi legislaţia de holding international vizavi de acţiunile ruseşti în Crimeea şi continua destabilizare a situaţiei din Ucraina.”
De asemenea, domnia sa a mai spus „ne aşteptăm ca statele partenere să se abţină de la măsuri care să profite de noile oportunităţi de comerţ. Serbia ar trebui să-şi alinieze politicile economice cu cele ale UE, până la momentul aderării”.

Împarte cu prietenii tăi: