Care se adaugă celor 8 milioane alocate anterior pentru proiectul de comunicare aeroportuarã, cunoscut sub denumirea sa prescurtată AIRCOP privind dezmembrarea rețelelor ilegale de distribuție a drogurilor și a altor produse ilicite.

Uniunea Europeană pune la dispoziția țărilor membre noi mijloace pentru a lupta împotriva criminalității organizate și a traficului de droguri. Criminalitatea organizată, traficul de stupefiante și pagubele pe care aceste flageluri le provoacă reprezintă o reală problemă mondială, care nu poate fi rezolvată decât printr-o reacție puternică și coordonată a tuturor statelor lumii – avertizează comisarul în funcție pentru dezvoltare, Andris Piebalgs.

Finanțarea anunțată de Comisia Europenă în valoare de trei milioane de euro este cea de-a treia fază a acestui proiect care va dura până în anul 2016.
Prin acest demers, principalele aeroporturi vor putea sã-si gestioneze mai bine activitatea de combatere a traficului de stupefiante printr-o mai bunã colectare a informațiilor, care, ulterior, să fie corelate într-un mod inteligent si mult mai eficient.

Obiectivul principal este întãrirea capacitãții de detectare, interceptare si culegere de informații din mai multe țãri din Africa, America Latinã sau Caraibe, cunoscute ca locuri de proveniențã a drogurilor spune Roxana Morea, consilier de presa Reprezentanța Comisiei Europene la București.

“Acest lucru include încurajarea transmiterii în timp real a informațiilor atunci când transporturi ilicite sunt interceptate , precum si o abordare din perspectiva serviciilor de informații a combaterii traficului de droguri. Proiectul organizaeză , de asemenea, cursuri de formare la nivel național și regional precum și operațiuni comune.”

De la lansare lui in anul 2010 și până in prezent Proiectul AIRCOP a beneficiat de o finantare in valoare de 8 milioane de euro de la Comisia Europeana. După aproape patru ani de funcționare, prin programului AIRCOP, au fost confiscate cantități mari de stupefiante si numeroase persoane au fost arestate.

“ Până în prezent datorită AIRCOP au fost confiscate peste 355 de kilograme de cocainã, peste 1.200 de kilograme de canabis, 1.400 de kilograme de medicamente contrafãcute, 127 de kg de metanfetamină, 4 kg de heroină, 450 de kg de fildeș iar peste 100 de persoane au fost arestate”.

Traficul de droguri este una dintre principalele surse de venituri ale crimei organizate . Fenomenul reprezintaă o amenințare pentru sănatatea publică si la adresa pacii si stabilității, subminează dezvoltarea economică și socială și contribuie la favorizarea criminalității și a nesiguranței, precizeza Consilierul de presă Reprezentanța Comisiei Europene la București, Roxana Morea.

”De-a lungul așa numitei Rute a cocainei de la țările din Anzi prin țările de transit din America Centrală. Caribe vest- sud, Africa de nord șin până în Europa, traficul de droguri alimentează și sprijinăcriminalitatea organizată în toate aspectele sale, exacerbând violența extremă, instabilitatea și capacitatea slabă, cronică a instituțiile de stat. ”

În ultimii cinci ani, Uniunea Europeanã a angajat 35 de milioane de euro în operațiuni internaționale desfãșurate pe așa-numita „rutã a cocainei”, care trece prin 38 de țãri.
Programul ”Ruta cocainei” se află în centru strategiilor externe de securitate și dezvoltare ale Uniunii Europene. El desfășoară activități în trei domenii principale: interceptarea fluxurilor ilicite de droguri, combaterea spalării banilor și îmbunătățirea schimbului de informații.